-

Win je vertrouwen terug!

Frank Sorge

Ongelukken en vallen komen bij iedere sport voor, maar een val van je paard kan soms toch behoorlijk heftig zijn. Soms zelfs zo heftig dat je er een klein trauma aan overhoudt en je het vertrouwen even helemaal kwijt bent. Daarom zetten wij vijf tips voor je op een rijtje om het terugwinnen van dit vertrouwen wat makkelijker te maken.

1 Kies bewust

Van plan om voor het eerst weer op te stappen, maar ben je toch een beetje angstig? Kies dan eerst voor een paard dat je vertrouwt. Het is niet meteen het moment om problemen aan te pakken die je had met een gespannen paard. Ga in plaats daarvan op zoek naar een vertrouwde leermeester, waarop je lekker kunt ontspannen. Pas als jij je weer comfortabel voelt, kies je weer voor een ander paard.

2 Oorzaak en gevolg

Bedenk je dat iedere val een oorzaak heeft. Vraag jezelf daarom af hoe het kwam dat je viel, voordat je weer op je paard klimt. Maakte je een sprong en mankeerde er iets aan je timing? Verloor je je balans? Schrok je paard? Als je weet hoe het kwam dat je viel, kun je een val in de toekomst misschien voorkomen. Viel je omdat je je evenwicht verloor? Dan kun je bijvoorbeeld oefeningen doen om je balans in het zadel te verbeteren. Viel je omdat je paard bokte of steigerde? Dan kun je met behulp van je instructeur werken aan het gedrag van je paard. Door je val in kaart te brengen, kun je een volgende val misschien voorkomen.

3 Take it easy

Als je je vertrouwen kwijt bent, doe het dan vooral rustig aan. Je hoeft niet meteen naar buiten of over metershoge hindernissen te springen. Als jij je fijner voelt bij een rustig ritje, hoef je je daar echt niet voor te schamen. Ook van een ontspannen ritje in stap kun je lekker genieten. Herhaal dit de komende ritten, totdat jij je weer comfortabel voelt en weer zin hebt in een ritje met iets meer pit. Geef eraan toe om het lekker rustig aan te doen en voor je het weet keert je zelfvertrouwen terug.

4 Samen sta je sterker

Ga na een val niet op eigen houtje aan de slag. Vertel je instructeur waar je tegenaan loopt en wees eerlijk over je (gebrek) aan vertrouwen. Een goede instructeur helpt je door geleidelijk aan weer buiten je comfortzone te treden. Ook kan hij of zij je helpen met het opsporen van verbeterpunten in je rijstijl. Zo werken jullie samen aan deze punten en voel jij je snel weer zeker in je zadel.

5 Je hebt het overleefd!

Een val overkomt iedereen. Herinner jezelf eraan dat je het hebt overleefd en dat het de beste ruiters overkomt. Vallen hoort nu eenmaal bij paardrijden. En in de meeste gevallen komen we er redelijk ongeschonden vanaf. Bedenk je tot slot dat je een bekwame en capabele ruiter/amazone bent en je een eventuele volgende val echt wel aankunt.

Bron: Ihearthorses

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant