Warmbloed en koudbloed - Arnd
Warmbloed en koudbloed - Arnd

Waarom een koudbloed hebben leuker is dan een warmbloed

Nieuws

Het ziet er vaak prachtig uit. Al die mooie, slanke warmbloeden die door de bak paraderen. Zodra daar een kolossale koudbloed tussen komt, kijken mensen soms best raar op. Maar volgens Horse & Hound heeft een koudbloed hebben ook zo zijn voordelen!




  1. Heb je vandaag geen tijd om te rijden? Maak je niet druk, je koudbloed vindt het geen probleem en morgen is hij nog net zo relaxed als gisteren. Ondertussen lach je stiekem in je vuistje om dat meisje bij jou op stal met die warmbloed die een tijdje stalrust heeft gehad. Wat ben jij blij dat je niet op die warmbloed hoeft te rijden.

  2. True: warmbloeden zijn een stuk sneller en wendbaarder, maar zodra ze een stap verkeerd zetten of op een steentje gaan staan, lopen ze kreupel. Jouw koudbloed loopt echter gewoon door.

  3. De sterke hoeven van je koudbloed zijn ook een pluspunt. Vaak heb je namelijk geen hoefijzers nodig! Scheelt toch weer in de kosten.

  4. Doordat je sterke viervoeter geen ijzers heeft, hoef je ook niet bang te zijn dat hij er eentje verliest op de wei. Of dat hij ermee uitglijdt en een blessure oploopt.

  5. Schriktrainingen? Voor jou geen probleem. Je koudbloed doet alles zonder op of om te kijken. Terwijl die warmbloed de bak doorvliegt alsof alles echt enorm eng is.

  6. Terwijl je vrienden met sierlijke warmbloeden geld uitgeven aan speciaal voer en supplementen, bespaar jij geld. Jouw trouwe viervoeter eet het liefst gewoon gras en hooi en daar heeft hij doorgaans ook voldoende aan.

  7. Je hoeft ook minder dekens te kopen. De dikke vacht en huid van je koudbloed zijn al genoeg deken voor hem.

  8. Koudbloeden zijn echte allrounders. Terwijl de eigenaar van de warmbloed niemand op haar paard kan laten rijden, stappen je peuter van een paar jaar en je oma van 80 zonder problemen op je paard. Jouw paard zet nooit een stap verkeerd met beginners. Zet een beginner maar eens op zo’n hete warmbloed…

  9. Op het wedstrijdterrein heeft een koudbloed ook zo zijn voordelen. Je hoeft hem doorgaans niet een kwartier lang te kalmeren voordat je op kunt stappen en je hoeft er vervolgens ook niet meer af om hem aan de hand langs die enge prullenbak te loodsen.

  10. Ook het vlechten duurt veel minder lang. Een snelle hengstenvlecht heb je zo gemaakt. Of beter nog: knip de manen van je koudbloed in een mooie hanenkam. Dan ben je helemaal snel klaar en het staat hem doorgaans heel goed.

  11. Naar buiten gaan met een hele groep is super leuk. Iedereen is dan ook blij met jouw koudbloed, want wat er ook gebeurt, hij zal niet in paniek raken.


Bron: Horse & Hound