-

Waarom ieder kind op de manege zou moeten opgroeien

Foto Ivonka
Ivonka Dopieralski

Dagenlang manen vlechten en tutten, spelen in de hooiberg of verhalen vertellen tegen je lievelingspony. Geef maar toe: de tijd op de manege was fijn. En nog eens heel erg goed voor je ook, want je leert er een hoop van. Dit is waarom elk kind op zou moeten groeien op de manege:

1. Op de manege is iedereen gelijk

“Of je nu een bril hebt, dik bent of gewoon anders bent, voor ons is iedereen gelijk”, vertelt Antoinette Diks van Manege Hillegersberg. “Je hebt allemaal dezelfde liefde en passie voor paarden. Dat is een grote gemene deler.”

2. Je leert met dieren om te gaan

Antoinette: “Kinderen die met dieren omgaan leren meer dan kinderen die niet met dieren opgroeien.”

3. Je leert plannen

Want als je het heel druk hebt op school, wil je echt niet dat de les op je favoriete pony in het geding komt. “En als ze een toetsweek hebben en in het carrouselteam zitten moeten ze er toch zijn.”

4. Je leert om te gaan met regels

Paardrijden is nu eenmaal een risicovolle sport en je moet om leren gaan met normen en waarden. Op de manege dien je je nu eenmaal te gedragen. “Daar krijg je een verantwoordelijkheidsgevoel van.”

5. Je maakt vriendschappen voor het leven

Mensen die je jaren later nog regelmatig ziet en met wie je nog steeds kunt lachen om de keer dat jij in het zand lag tijdens tikkertje te paard.

6. Je legt een basiskennis aan over paarden

En misschien wel meer dan slechts basiskennis. Want als je een hele middag op de manege bent mag je misschien ook helpen met voeren, kijk je als de hoefsmid komt en maak je een bezoek van de dierenarts mee. Allemaal dingen die helpen voor later.7. Je leert op eigen benen te staan

Op de manege is je moeder er niet om je handje vast te houden. Het is je eerste kleine stap in de grotemensenwereld. Je vader zal vooral blij zijn dat je eerste liefde een paard is en niet de buurjongen…

8. Een paard spiegelt je als geen ander

Daardoor leer je jezelf op de manege heel goed kennen. “Als je ergens spanning hebt, bang bent, vast zit of het druk in je hoofd hebt dan spiegelt het paard je een op een. Je denkt misschien dat hij lastig is, maar hij reageert gewoon op jou.”

9. Een paard accepteert je hoe je bent

“Bij ons in de buurt zit ook nog een grote hockeyclub en als de kinderen het wat drukker krijgen moeten ze vaak kiezen tussen paardrijden of hockey”, aldus Antoinette.

“We zien dat de kinderen die bij andere sporten buiten de boot vallen voor het paardrijden kiezen, want een paard discrimineert niet. Ze zien er misschien allemaal anders uit, maar ze zijn wel allemaal één PK. Een paard doet roddelt niet over je en doet ook niet lullig achter je rug om. Als we sluiten komt het regelmatig voor dat een kind nog onder de voerbak zit en zijn hele verhaal doet aan een paard. Ik denk dat je een beter mens wordt op de manege.”

10. Je leert om te gaan met je angst

Want je krijgt elke keer weer een ander paard, met andere problemen. Zo ontwikkel je een hele brede rijstijl en ben je later een stuk stoerder in het zadel. Want je hebt immers al op zoveel verschillende paarden gezeten.

Bron: Bit Magazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!