-

Waarom brengen hoefijzers geluk?

Hoefijzers Arnd Bronkhorst

Iedereen kent het gezegde dat hoefijzers met de opening naar boven geluk op zouden vangen. Een hoefijzer zou dus geluk brengen. Maar waar komt dat bijgeloof eigenlijk vandaan?

Het geloof dat hoefijzers geluk zouden brengen is eeuwenoud en wereldwijd verspreid, maar een hoefijzer wordt niet altijd met de opening naar boven opgehangen.

Sint Dunstan

Het eerste verhaal waarin een hoefijzer voorkomt is een verhaal over Sint Dunstan. Hij leefde in de 10e eeuw in Engeland. De duivel zou bij Sint Dunstan op bezoek zijn gekomen om te vragen of hij zijn paard van nieuwe hoefijzers wilde voorzien. Sint Dunstan had echter gelijk door met wie hij te maken had en zette één van zijn klemmen op de neus van de duivel en spijkerde vervolgens het ijzer aan zijn voeten vast. Hij ging net zo lang door met het ‘beslaan’ van de duivel totdat die beloofde om nooit meer een huis met een hoefijzer boven de deur binnen te gaan.

Toen het verhaal van Sint Dunstan gehoord werd in het plaatsje Rutland in Engeland besloot men de plaatselijke kerk vol te hangen met hoefijzers. Deze hoefijzers hingen echter niet met de opening naar boven, zoals tegenwoordig vaak verteld wordt, maar met de opening naar onderen. Op die manier kon de duivel geen nestje maken in het hoefijzer.IJzer

In Ierland heeft een hoefijzer boven de deur een heel andere betekenis, dat wordt verteld tijdens een tour bij The National Folklore Collection in Ierland. De lokale bevolking hing daar namelijk een hoefijzer boven de deur om feeën te weren. Men was bang voor feeën omdat de wezens vaak familieleden stalen, zonder dat de familie het zelf doorhad. Er werd dan bijvoorbeeld een kind gestolen en een fee nam dan de plek van het kind in. Deze feeën misdroegen zich vaak vreselijk en maakten het leven van de familie zuur en zwaar te verdragen.

Feeën zouden niet tegen ijzer kunnen. Ze kunnen het niet uitstaan en ze kunnen er zelfs niet in de buurt komen. Dat is waarom men vaak een hoefijzer boven de deur hing. Het maakte dan niet uit hoe het ijzer werd opgehangen, het ijzer was namelijk niet bedoeld om geluk op te vangen, maar om ongeluk buiten te houden. De angst voor feeën is ook de reden waarom veel Ieren vroeger een paar ijzeren spijkers in hun broekzakken droegen.

Ophangen

Hoe je een hoefijzers op wil hangen, hangt dus helemaal af van waar je het voor wil gebruiken. Wil je er feeën mee weren? Dan maakt het niet uit hoe je het ijzer ophangt. Wil je geluk vangen? Dan kun je het ijzer het beste met de opening naar boven hangen, maar let dan wel op dat de duivel geen nestje in de inham maakt, want dan ben je veel verder van huis!

Wat doe jij voor geluk op stal? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar bit@eisma.nl!

Bron: Goodluckhorseshoes, The National Folklore Collection

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant