EwBwML
EwBwML

Van ritje in het bos tot subtop dressuur

Nieuws

Slipjas, stang- en trens, sporen en vierkant op ijzers. Dressuur op subtopniveau komt met zijn clichés. Lotte van Houtert en haar paard Busted bewijzen dat het ook anders kan. Ze rijdt met haar schimmelruin op Inter I-niveau, maar speelt daarnaast net zo lief met hem in de paddock, gaat graag op buitenrit en springt zo af en toe mee met een manegewedstrijdje. En dat alles zonder poespas.


“Ik ging op zoek naar een zwarte merrie, net zo een als mijn vorige paard. Dat mislukte: ik kwam thuis met een witte ruin’, lacht Lotte. ‘Busted was bijna zes jaar oud en pas vijf weken onder het zadel. Dat was een bewuste keuze van zijn vorige eigenaresse, ze wilde pas met hem aan de slag zodra hij oud en sterk genoeg was. Busted was het eerste paard waar ik bij ben gaan kijken en het klikte meteen. Een blik en één keertje rijden was genoeg: hij mocht met me mee.”

XXL-kinderpony


“Het eerste jaar heb ik vooral met hem gespeeld: we deden veel vrijheidsdressuur en grondwerk. Hij was misschien al wel zes, maar qua rijden nog groen. Busted vond dat spelen meteen geweldig: of het nou voetballen was, kunstjes leren of over enge dingen lopen. Ik stond toen nog op een manege waar heel veel leuke activiteiten werden georganiseerd, zoals kleine springwedstrijdjes”, vertelt Lotte. Lotte droomde ervan om ooit met hem in het Z te rijden. “Tuurlijk werd daar toen wel een beetje om gelachen, maar dat maakte mij niks uit: ik wilde gewoon lekker met m’n paard bezig zijn. Ik ben begonnen bij het begin, met het idee dat ik vanzelf wel zou zien waar het schip stand”, zegt ze. En dat deed Lotte: in 2013 begon ze met Busted in de B. Twee jaar later reden ze Z.

En dat spelen? Daar is Lotte nooit mee opgehouden. “Busted is eigenlijk gewoon een XXL-kinderpony”, grapt Lotte. “Ik kan werkelijk alles met hem doen: hij vindt het allemaal even leuk.”

Knusse pensionstal 


Busted staat niet op een chique dressuurstal, maar op een knusse, gemoedelijke pensionstal waar hij overdag met paardenvriendjes in de wei kan spelen. Lotte: “Hij gaat minimaal één keer per week naar het bos, dat ligt op zo’n 100 meter naast de deur. Ideaal! Zo’n drie keer per week rijd ik hem intensief en pakken we ook de pittigere oefeningen mee. De rest van de week is het vrijheidsdressuur, af en toe een sprongetje, wandelen of is hij gewoon een hele dag echt lekker vrij. Heel veelzijdig dus! Dat houdt hem heel fris in z’n hoofd”, legt Lotte uit. “Hij heeft van zichzelf een echte ‘will to please’ en hij leert daarnaast ook nog eens heel snel. Door al het grondwerk en vrijheidsdressuur heeft hij op een andere manier leren leren. En dat merk ik nu ook onder het zadel. Alle oefeningen beheerst hij, van galopwissels om de pas tot piaffe. Daarom richten we ons in de trainingen vooral op het correcte lichaamsgebruik. Hoe hoger je komt, hoe strenger men daarop let.”

Dezelfde instructrice


“Ik heb altijd dezelfde instructrice gehad. We zitten echt op één lijn. Als Busted iets niet helemaal goed doet, dan kijkt ze als eerst naar mij als ruiter. Ze heeft zelf Z2 gereden, maar dat staat ons niet ‘in de weg’. Ze heeft zo’n ontzettend goede kijk op hoe je de hogere oefeningen zo correct mogelijk uitvoert en weet precies hoe je een paard zijn lijf zo goed mogelijk laat gebruiken. En dat zijn in mijn ogen toch wel de twee belangrijkste elementen in dressuur. Ik heb nooit uitstapjes gemaakt naar andere instructeurs. Wat ik wel doe is af en toe proefgerichte clinics rijden bij subtopjuryleden. Het is fijn om af en toe van een jury te horen hoe zij ertegenaan kijken.”

Niet de bedoeling


“Het was nooit mijn bedoeling om zo hoog in de sport te komen met Busted. Ik ben heel perfectionistisch, maar ook een enorme paardenliefhebber. Ik zou het vreselijk vinden als ik mijn perfectionisme door laat slaan in iets dat slecht is voor mijn paard. De balans van recreatief rijden en topsport probeer ik altijd te behouden. Ik geniet ervan om grondwerk met hem te doen en te zien hoe leuk hij dat vindt. Tegelijkertijd ben ik ontzettend trots op hoe hard hij zijn best doet in de ring.”

Lotte rijdt Busted met een Micklem-hoofdstel of een trenshoofdstel met een lage neusriem, hij heeft geen ijzers en Lotte rijdt zonder sporen. Grappig genoeg wordt ze daar nooit raar op aangekeken. “Soms wordt me gevraagd of ik m’n stang en trens of sporen ben vergeten, omdat men vaak nog denkt dat dit verplicht is. Maar dat is niet zo. Gelukkig is de jury daar altijd goed van op de hoogte.”

Met grote ogen


“Ik krijg vaak de vraag wat ik met Busted zou doen als ik veel getalenteerder blijk te zijn dan hij. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: Busted gaat nooit meer weg. Als ik niet meer met hem zou kunnen dressuren, dan zou ik dat niet eens heel erg vinden. Zolang we samen maar plezier kunnen maken vind ik het goed”, vertelt Lotte. “En tuurlijk, stel dát ik de vraag zou krijgen om een jong, getalenteerd paard te trainen, dan zou ik vast wel ‘ja’ zeggen. Maar dan wel op dezelfde manier als Busted. Ik zou er niet achter staan om ‘t anders te doen.”

Lotte: “Ik denk dat als je iets wilt bereiken, je niet in problemen moet denken, maar in oplossingen. En, met alles wat je wilt doen in je leven en zeker met paarden, is het gewoon een kwestie van proberen. Gewoon doen! Je moet tenslotte ergens beginnen. Kijk niet alleen met grote ogen naar de ruiters in jouw discipline, maar kijk ook eens wat bekende personen in de vrijheidsdressuur bijvoorbeeld allemaal doen. Als je liefde hebt voor je paard, altijd eerlijk tegenover hem en jezelf blijft en over voldoende zelfdiscipline beschikt, dan denk ik dat het je lukt om je droom waar te maken.”
FB_IMG_1538635081201
FB_IMG_1538635257779