gert-jan-bruggink
gert-jan-bruggink

Tips om je eerste concours te overleven

Nieuws

Heb je een jong paard, of ben je zelf nog onervaren? Wat er allemaal wel niet komt kijken bij een concours blijft je verbazen. Het is niet alleen je eigen management maar ook dat van je paard. Je moet dus zelf denken voor twee. Een aantal tips om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.



Lijstjes, lijstjes, lijstjes


Maak om te beginnen een lijstje voor jezelf, wat heb jij allemaal nodig. Wat kan er mogelijk mis gaan en waarvan moet je reserve spullen meenemen? Neem bijvoorbeeld een extra witte broek mee voor als de ander vies of nat wordt, of extra haarclipjes/elastiekjes.

Daarnaast is het belangrijk om een lijstje te maken met spullen die je paard nodig heeft. Denk aan water, voer en andere overlevingsmiddelen. Maar het is ook handig als al het tuig ingepakt is zodat je ook echt van start kunt gaan. Neem van deze spullen ook reserves mee, bijvoorbeeld een extra halster en halstertouw.

Check de auto en de trailer


Uiteraard wil je een paard veilig vervoeren, maar vaak vergeten we dit aspect. Check van te voren de verlichting van de auto en de trailer. En kijk daarnaast in de trailer of alles nog goed vast zit en dat er bijvoorbeeld geen scherpe randen zijn. Ook kun je alvast een hooinetje ophangen in de trailer.

Oefen het in- en uitladen lekker thuis


Wanneer je paard nog onervaren is, is het fijn om thuis te oefenen met trailer laden. Zorg dat jullie lekker ontspannen zijn in een bekende omgeving, dan heb je de meeste kans van slagen. En, liefde gaat door de maag, dus wanneer je je paard goed beloont, wilt hij/zij vast vaker de trailer in!

Papieren


Ook al ga je naar een wedstrijd bij de lokale vereniging, de papieren van je auto, trailer, paard en jezelf moet je altijd bij je hebben. Daarnaast wil je ook geen onnodig oponthoud wanneer de politie een controle uitvoert, dus zorg gewoon dat je alles mee hebt!

Weet wie je meeneemt


Een onervaren paard en/of ruiter kan voor veel stress zorgen. Denk daarom goed na over wie je meeneemt. Zorg dat de degene die je meeneemt wel ervaren is en jou kan helpen wanneer dat nodig is. Let op: blijf lief voor degene die mee is, dan gaan ze vaker mee! 😉

Bron: Bitmagazine.nl