-

Tips voor lange manen

Lisa Dijk

Lange manen zijn natuurlijk erg mooi, maar vragen ook wat meer onderhoud. Maar hoe kun je deze lange manen nou het beste verzorgen en vlechten? Dressuuramazone Judith Pietersen heeft veel ervaring met Friese paarden met lange manen. Zij geeft je tips hoe je de manen het beste kunt onderhouden.

“Ik heb veel ervaringen met paarden met halflange of echt lange manen. Het eerste waar de verzorging hiervan mee begint is het vlechten. Wanneer de manen van je paard langer worden ontstaat de kans dat je paard er, per ongeluk, op begint te kauwen. Als hij voorover buigt om te grazen of hooi te eten, vallen zijn manen ook naar voren en verdwijnt er snel een plukje in zijn mond. Bij paarden die halflange manen hebben, vlecht ik daarom het eerste gedeelte achter de oren in. Op deze manier hangt het niet in de weg. Heeft het paard echt hele lange manen en bestaat de kans dat hij er op gaat staan wanneer hij wil opstaan, dan vlecht ik de manen vaak helemaal in”, vertelt Judith.

Soorten vlechten

Er zijn veel verschillende soorten vlechten waar je uit kunt kiezen. Judith gebruikt het liefst een hengstenvlecht. “Een hengstenvlecht bovenop de manenkam blijft vaak het beste zitten. Daarnaast is het ook praktischer met rijden. Maak je veel losse vlechten recht naar beneden, dan slaat dit iedere keer dat je paard een galopsprong maakt tegen zijn hals. Daarnaast zitten al die losse vlechten ook snel in de weg.” In dit filmpje legt Ellen Schuthof je uit hoe je een hengstenvlecht maakt.

Onderhoud

Het onderhouden van lange manen vergt veel tijd, maar het is zeker de moeite waard. Om ervoor te zorgen dat de manen schoon blijven wanneer je paard veel buiten staat, is het verstandig de manen één of twee keer per week los te maken en goed door te kammen. “Gebruik hierbij wel een goede antiklit om te voorkomen dat je de manen van je paard afbreken”, legt Judith uit. “Zijn de manen echt vies geworden dan kun je ze het beste eerst wassen met shampoo. Het goed onderhouden van lange manen is de beste manier om de manen ook lang en mooi te houden. Alle tijd die je eraan besteedt, wordt beloond met een mooi pak manen.”

Wedstrijd

Heb je een wedstrijd of een ander evenement waarvoor je je paard zo mooi mogelijk wilt maken. Was de manen dan een dag van te voren. Lange manen drogen langzaam, op deze manier weet je dus zeker dat alles op tijd droog is. “Wanneer ik op stal ben, laat ik de manen vaak los om te drogen. Dit werkt het snelst. Maar wanneer ik niet in de buurt ben om het in de gaten te houden, maak ik een hele losse hengstenvlecht. Zo duurt het wel iets langer, maar weet je wel zeker dat je paard er niet per ongeluk op begint te kauwen.”

Aan de slag

Wil je zelf aan de slag en oefenen met het maken van verschillende vlechten? Ellen Schuthof heeft nog meer leuke filmpje over het vlechten van manen op het YouTube kanaal van Bit. Heeft jouw paard  bijvoorbeeld hele dikke manen en is het te veel om in één vlecht te krijgen? In dit filmpje legt Ellen je uit hoe je een dubbele hengstenvlecht maakt.

Lees ook:

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant