-

Quiz: Haal jij je ruiterbewijs?

Arnd Bronkhorst

Ben jij in het bezit van een ruiterbewijs of wil je die graag nog eens halen? Met een ruiterbewijs op zak toon je aan dat je een verantwoorde ruiter bent, die het een en ander weet over de omgang met paarden en hoe je je veilig begeeft in het verkeer.

In tegenstelling tot een normaal rijbewijs, is een ruiterbewijs niet verplicht. Toch heeft het halen van het ruiterbewijs zo zijn voordelen. Je hebt bijvoorbeeld exclusieve toegang tot een aantal unieke natuurgebieden, zoals het Gooisch Natuurreservaat, de Amsterdamse Waterleidingbossen en de bossen van de gemeente Soest. Daarnaast geeft het je recht op kortingen op deelname aan evenementen (waaronder Enjoy The Ride-ritten), gratis opfriscursussen en ben je via de KNHS uitgebreid verzekerd op en rond het paard.

Het examen bestaat uit twee onderdelen: de rijvaardigheid wordt getest tijdens het praktijkexamen en bij het theorie-examen krijg je vragen over de omgang met paarden, verzorging en het paardrijden op de openbare weg. Het praktijk-gedeelte kunnen we natuurlijk niet testen, maar de theorie wel! Ben jij benieuwd of je het ruiterbewijs zou halen? Test je kennis met deze quiz!

Bron: KNHS

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!