-

Positief denken met je paard

Arnd Bronkhorst

Maandag is het weer ‘Blue Monday’ en zijn de meeste goede voornemens vaak al gesneuveld. Maar, hoe blijf je positief? Hieronder een aantal tips om positief te blijven denken met je paard.

Herinner jezelf eraan dat je het kunt

Wanneer je bijvoorbeeld een wedstrijd hebt, en je bent bang om te falen, herinner jezelf eraan dat je het kunt! Hoe weet je dat? Door het thuis te hebben gedaan. Door te trainen boven het niveau waarop je een wedstrijd start ben je vaak zelfverzekerder.

Het is altijd een momentopname

De ene dag rijden jullie samen de sterren van de hemel en de dag erna kun je elkaar wel vervloeken.. Help jezelf er dan aan herinneren dat elke dag anders is en je paard ook moet dealen met fysieke en/of mentale klachten. Het is haast onmogelijk om altijd een fantastisch gevoel te hebben wanneer je thuis komt van stal. Accepteer ook de mindere dagen en denk aan alle dingen die wél goed gaan.Bedenk een (realistisch) doel voor jezelf

Wanneer je een jong paard rijdt dat alles nog moet leren, is het best een mooi doel om te zeggen dat je er ooit Z mee wilt starten. Maar misschien helpt het je wel meer, om doelen te stellen waar je zelf invloed op hebt en die op een korte termijn haalbaar zijn. Dan kun je tussendoor ook mijlpalen vieren en dat maakt het leuk!

Probeer het oncontroleerbare niet te beheersen

Het klinkt heel simpel, maak je geen zorgen over waar jij geen invloed op hebt. Dat heeft namelijk geen zin. Focus je alleen op dingen waar jij wel invloed op hebt. Zorg bijvoorbeeld dat al je spullen netjes in orde zijn, dat je paard op tijd naar de hoefsmid gaat en alle andere dingen waar jij wel direct invloed op kunt uitoefenen.

Maak je niet druk om anderen

Denk niet aan alles wat mis kan gaan en wat mensen dan wellicht van je denken. Concentreer je juist je op jezelf en je paard. Het is heel normaal om te denken dat de jury jullie niet goed genoeg vindt, of dat andere mensen je niet goed vinden. Maar deze gedachten zijn niet productief en ze helpen niet mee aan je prestaties. In plaats van wanhopig te proberen ze niet te denken (wat bijna nooit werkt), is het het beste om gewoon te accepteren dat je dat doet. Dan kun je je weer focussen op gedachten die er wel toe doen.

Zet eens muziek aan

De juiste muziek kan je helpen ontspannen, motiveren, kalmeren of juist herinneren aan gelukkige dagen. Dus waarom zou je geen paardrij- afspeellijst maken?

Wees aardig voor jezelf

Als ruiter ben je vaak heel kritisch op jezelf en op je paard. Maar kritisch is iets anders dan negatief. Dus probeer aardig te zijn voor jezelf en je paard, door naast kritiek ook af en toe complimenten te geven. Daar knappen jullie allebei van op! 🙂

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant