-

Paardennieuwsjaarsquiz 2019

Arnd Bronkhorst

Het jaar 2019 zit er bijna op; nog één dag te gaan. Een mooie tijd voor een nieuw(s)jaarsquiz, maar dan eentje speciaal voor alle paardenliefhebbbers. Test kortom hoe goed je dit jaar hebt opgelet als het gaat om al het paardennieuws dat in 2019 de revue gepasseerd is.

Slim het jaar uit

Test je kennis over al het nieuws in 2019. Voor elke maand is er één vraag (en er zijn nog enkele bonusvragen), waarbij het kan gaan om nationaal of internationaal nieuws. Succes, doe je best in deze quiz:

………………………………………………………………………………………………………………………….Stop met scrollen als je bovenstaande quiz nog niet gemaakt hebt, want hieronder wordt uitleg gegeven over de antwoorden van deze paardennieuwsjaarsquiz. Via links kun je tevens het originele nieuwsbericht lezen.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Januari

In januari was de 60ste editie van Jumping Amsterdam. De eerste editie was in 1958* en deze werd gewonnen door Harry Wouters van den Oudenweijer met zijn paard Luetnant. In de eerste dertig jaar van dit evenement ging het om de Grote Prijs Springen, maar in 1989 is ook de Wereldbeker Dressuur toegevoegd.

Grappig feitje en weetje is dat het begon met biermagnaat Freddy Heineken als sponsor en prins Bernard als beschermheer (zie de bonusvraag in deze paardennieuwsjaarsquiz). De link met het Koninklijk Huis is er nog altijd, want Koning Willem-Alexander en Amalia waren aanwezig bij de 60ste editie. Ook Beatrix bezocht dit evenement meermaals en ze is niet de enige; het evenement trekt inmiddels rond de 57.000 bezoekers.

Lees de nieuwsberichten hierover na via: NOS.nl en Horses.nl.

* Jumping Amsterdam is 1 jaar niet doorgegaan, vandaar dat 2019 de 60ste en niet de 61ste editie is gehouden.

Februari

De KNHS, FNRS, Dierenbescherming en Dier & Recht sloegen in februari 2019 de handen ineen om aandacht te geven aan het thema eenzaamheid bij paarden. Sociaal contact met soortgenoten is namelijk heel belangrijk en met de campagne willen ze het aantal paarden in Nederland dat alleen op de wei of op stal staan terugdringen. De slogan van de campagne werd: ‘Deel je wei, iedereen blij’.

De campagne werd gelanceerd op 13 februari 2019, dit omdat het één dag voor Valentijnsdag (de dag van liefde) lag. Dat was dus een mooi moment om paarden aan elkaar te koppelen en om als vier organisaties de samenwerking met elkaar op te zoeken om dit thema aandacht te geven. Ook was februari ideaal, vanwege het informeren van paardeneigenaren voor aanvang van het weideseizoen.

Lees het nieuwsbericht hierover na via: KNHS.nl.

Maart

In maart nam Zenith op Indoor Brabant op grootse wijze afscheid van de topsport. Jeroen Dubbeldam besloot in februari 2019 om Zenith met ‘pensioen’ te laten gaan. Van het Springpaarden Fonds Nederland heeft Jeroen Dubbeldam Zenith cadeau gekregen.

Lees het nieuwsbericht hierover na via: NOS.nl

April

In 2019 werden er shows en evenementen verstoord door dierenactivisten. Zo verstoorden in april vier demonstranten de show Raveleijn van de Efteling. Ze protesteerden tegen een act, waarbij een paard met een brandende deken op zijn rug door de arena galoppeert. De activisten droegen witte shirts met protestteksten en ze hadden spandoeken bij zich. Op een van de doeken stond ‘De Efteling toont geen respect voor paarden!’ Aanvankelijk kregen ze 100 uur taakstraf wegens smaad, maar later werd dit weer ingetrokken.

Later in 2019 werd ook het EK paardensport in Rotterdam verstoord (bonusvraag in deze paardennieuwsjaarsquiz) door twee demonstranten. Tijdens de rit van Marc Houtzager liepen ze het veld op. De vrouw had ‘EK Abuse’ op haar lijf geschreven. Op haar rug stond de tekst ‘Stop Horse Slavery’. Ze maanden Houtzager te stoppen, maar dat deed hij niet. Hij reed zijn rit uit. Dit was achteraf zijn reactie.

Mei

De meest prestigieuze paardenrace van de VS, de Kentucky Derby, eindigde dit jaar op een hele rare manier. De nummer 1 die over de finish kwam was Maximum Security, maar die maakte een illegale manoeuvre en werd direct gediskwalificeerd toen de andere jockeys na de race protest aantekenden. Hierdoor won een totale outsider, het paard Country House en zijn jockey Flavien Prat. Deze had namelijk de buitenbocht en werd daardoor niet gehinderd door Maximum Security.

Niemand had vooraf gewed op dit paard (met een kans van 65-1 op winst had slechts één paard in deze race lagere winkansen) en gokkers moesten door de verrassende uitslag verwoed op zoek naar hun wedformulieren.

Lees het nieuwsbericht hierover na via: NOS.nl.

Juni

In het Britse Staines probeerde in het eerste weekend van juni 2019 een man met paard en wagen de McDonald’s in te gaan. Toen het dier plotseling zijn behoefte deed, besloot de man het hazenpad te kiezen.

De beelden zijn zorgwekkend, maar ook grappig. Bekijk de video via: Nu.nl.

Juli

De Nederlandse Linda van Gorkum heeft in 2019 meegedaan aan de Mongol Derby. Dit is de zwaarste en langste paardenrace ter wereld, want de afstand die afgelegd wordt is 1000 kilometer. Ze deed mee om aandacht te vragen voor neurofibromatose, een aandoening die haar 9-jarige dochter heeft.

Lees het nieuwsbericht hierover na via: NOS.nl.

Augustus

Het herplaatsen van de Koninkpaarden en het afschieten van 1745 edelherten had te maken met het feit dat de Oostvaardersplassen de populatie grazers niet meer aankon. De dieren liepen er sterk vermagerd rond. Dit leidde, uiteraard, tot felle protesten van dierenactivisten. De provincie Flevoland was gevoelig voor die druk en besloot de dieren bij te voeren en indien mogelijk over te gaan tot herplaatsing. Bij de edelherten ging dit niet, maar bij de Koninkpaarden wel.

Daarom gingen in augustus 150 koninkpaarden uit de Oostvaardersplassen op transport naar Wit-Rusland. De paarden werden per vrachtwagen in drie kuddes van vijftig paarden naar het Nalibokiwoud gereden, een natuurgebied in de buurt van hoofdstad Minsk. Eerder gingen al 29 paarden naar Spanje toe. Een deel daarvan werd ziek. Na hooi uit Nederland om ze bij te voeren en een parasietenbehandeling kwamen ze er weer bovenop.

September

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, dus ook dit jaar. In de Koninklijke Stoet lopen paarden mee, maar dit zijn tegenwoordig geen eigen politiepaarden meer. Het gaat om particuliere paarden, die voor de gelegenheid ter beschikking gesteld worden. Omdat die paarden minder gewend zijn aan harde knallen, rookbommen, trams en vuurwerk is er op het strand van Scheveningen elk jaar een ‘schiktraining’.

Jacques Vincken is cavalerist en staat in deze video de NOS te woord om het uit te leggen.

Oktober

In 2019 kon niemand om Britt Dekker heen. Ze kreeg haar eigen bioscoopfilm Whitestar en speelde daarin samen haar paard George de hoofdrol in. Daarnaast kreeg ze ook haar eigen docuserie ‘Opgezadeld met Britt’. De afleveringen werden in een reeks uitgezonden op televisie. Ze won dit jaar ook nog met Zappsport de Televizier-Ster Jeugd tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.

November

In november spuugde de actieve vulkaan Popocatépetl tot 1,5 kilometer hoogte gloeiende as uit. Een KLM-vlucht die op weg was naar Mexico-Stad kon hierdoor z’n bestemming niet bereiken. Boven Canada besloot de vlucht om te keren en terug te vliegen naar Nederland. Dit had te maken met het feit dat er 24 paarden aan boord waren en de vliegvelden in de omgeving konden die niet goed genoeg afhandelen. Ook konden ze niet uitwijken naar een andere luchthaven, omdat de passagiers van de vlucht niet over de juiste visa beschikten om dat land binnen te mogen gaan.

Lees het volledige nieuwsbericht hierover na via: NU.nl.

December

Op 30 jarige leeftijd is dit jaar, in juli 2019, paard Quadis overleden. De merrie was van 1990 tot en met 2011 Amerigo tijdens de nationale Sinterklaasintochten. In 2011 ging ze met pensioen. Het nieuwe paard dat haar verving, bleef Amerigo heten.

Maar, in het Sinterklaasjournaal was er dit jaar opeens een verrassing. Want, Amerigo werd Ozosnel. Een andere grote verandering is dat die niet wit is, maar zwart. Ruim 600.000 kijkers zagen dit!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant