-

Paardenmode van vroeger

Arnd Bronkhorst

Tegenwoordig heb je een heel ruim assortiment aan ruitersportartikelen. Vroeger was dit iets beperkter en liepen we er vaak qua kleding hetzelfde bij. Herken jij deze items nog?

Fluwelen champignoncap

Nu heb je een heel assortiment aan caps: matte caps, fluwelen caps, caps met glitter, sportievere modellen of juist een wat klassieker model. Vroeger reed iedereen met dezelfde zwarte fluwelen champignoncap met strikje achterop. Het elastiekje dat onder je kin hoorde, deed je op je klep in plaats van onder je kin. Dit stond stoerder vond je. Op de manege vonden ze dit geen probleem.

Plastic kinbeschermer

Op veel van de caps zat een plastic kinbeschermer. Bij warm weer zat deze aan je kin vastgeplakt.

Speldje op je cap

Om je cap te versieren deed je een speldje op de voorkant van je cap. Zo reed je bijvoorbeeld met een gouden paardenhoofdje rond.

Frontriemen met gekleurd tape

Waar je nu vooral frontriemen ziet met veel bling, had je vroeger frontriemen met getapete gekleurde driehoekjes. Ze kwamen voor in allerlei kleurstellingen.

Chaps met franjes

Ken je de chaps met de franjes nog? Daar deed je gympen of rubberen jodhpurs onder. Dit zat heerlijk, je kon er de hele dag op rondlopen.

Ribpaardrijbroeken

De ribrijbroeken waren onverwoestbaar en rekten goed mee. Met een beetje mazzel gingen ze jaren mee. Vooral de ribbroeken in de kleur bordeaux, donkergroen of beige waren populair.

Zadelvormig sjabrak

Deze zie je nu nog steeds in de paardenwinkels, maar vroeger zagen bijna alle sjabrakken er zo uit. De sjabrakken hadden een ruitjespatroon en waren ook vaak in de kleur wit, beige, donkergroen of bordeauxrood.

Koordsingels

En ken je de witte koordsingels nog? Nu heb je de keuze uit diverse materialen, vroeger reed bijna iedereen met een koordsingel. Na een paar keer gereden te hebben met de singel, was er weinig meer te zien van het wit. Waarom waren deze singels eigenlijk wit?

Gewatteerde bodywarmer met paardenplaatje

Je verdween bijna in je bodywarmer, zo groot was hij. Op de achterzijde prijkte een plaatje van een paard. Dit stoffen plaatje had je op de markt gekocht en je moeder had hem vervolgens op je bodywarmer genaaid.

Wit tape om knotjes

Niks geen roosjes in de manen als je wedstrijd had. Je maakte rechtopstaande knotjes. Om het af te maken deed je er wit tape omheen. Je nam altijd een reserve rolletje mee op wedstrijd voor als het niet bleef zitten.

Verenigingstruien

Bijna iedereen op de manege liep in een verenigingstrui. Jij kon natuurlijk niet achterblijven en had dus ook zo’n trui.

Lage neusriem

Vroeger reed iedereen met een lage neusriem. Er is een tijd geweest dat je goed moest zoeken als je een lage neusriem wilde, maar inmiddels liggen ze weer in de winkels.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant