-

Op zoek naar een veulen

Frank Sorge

Denk je eraan een veulen te kopen? Horse and Hound sprak met fokster Sara Longworth, zij vertelt waar je naar moet kijken als op zoek bent naar je jong talent.

Een speels veulen zien opgroeien tot een prachtige, gezonde en sterke vierjarige blijft een van de meest lonende ervaringen voor fokkers. Wanneer je een veulen gaat kopen zijn er veel dingen waaraan je moet denken en het beste is om bij jezelf te beginnen. Hoeveel zelfvertrouwen heb jij als ruiter? Wil je de sport in en hoe ver wil je komen? Wat voor paard rijd je het liefst en geeft jou het beste resultaat?

Het heeft geen zin om een heet, spectaculair bewegend jong paard te kopen wanneer het temperament je teveel wordt of je uit balans raakt wanneer je door moet zitten. Wanneer je voor een nieuw paard gaat kijken moet je je eisen duidelijk hebben, maar met een veulen is het cruciaal. Wat moet je nog meer overwegen?

Voor Sara staat de merrie voorop. Ze levert niet alleen de helft van de genen, maar ze draagt het veulen ook voor 11 maanden en voed het voor tenminste zes maanden op. De eerste ervaringen en gedragingen van het veulen worden gevormd door de merrie. Een sensibele merrie zal dan vaak ook sensibele veulens geven, wanneer ze gedekt wordt door de juiste hengst.

Een aantal punten om te overwegen:

  • In het fokperspectief zijn merries zijn net als hengsten: ze moeten eigenschappen bevatten die de fokker door wil geven (bouw, gangen en rijdbaarheid). Dit is de enige reden om een hengst of merrie te gebruiken.
  • Kijk naar de merrie en ben eerlijk tegen jezelf. Houd je van haar type? Zie je eigenschappen die je in je eigen paard terug zou willen zien? Heeft het veulen ze overgenomen?
  • Zijn er andere nakomelingen aanwezig om te bekijken? Zo kun je mogelijke afwijkingen zien die ze doorgeeft aan haar kinderen.
  • Bloedlijnen zijn belangrijk, neem de tijd om ze onder de loep te nemen en ga zo ver terug als je kunt. Ook de grootouders zijn belangrijk. Hoeveel mensen lijken niet op hun opa of oma?
  • Temperament en trainbaarheid is bij een dressuurpaard de sleutel, dus zoek zorgvuldig naar deze aspecten bij de merrie en bij haar nakomelingen. Een scherp paard betekent niet per se dat hij lastig te trainen is, een rustig paard kan ook moeilijker leren.
  • Een goede bouw komt daarna: wat de toekomst ook bevat voor je veulen, hij moet fysiek in staat zijn het werk uit te voeren. De beweging van het veulen geeft – zelfs in de eerste zes maanden – een indicatie of ze later kunnen gaan ‘zitten’ en het hoge dressuurwerk aankunnen. Ook kun je al vroeg zien of ze atletisch genoeg zijn om te verzamelen en tempowisselingen te doen.
  • Hoe belangrijk zijn mooie gangen? Voor sommige is het een must, maar ze zijn niet altijd een indicatie van toekomstig talent. Carl Hester zegt altijd dat Valegro een erg slechte draf had toen hij hem kocht, de meeste professionals kijken naar een goede galop en stap.

Bron: Horse and Hound 

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!