-

Op naar het strand!

Arnd Bronkhorst

Vanaf het najaar tot het voorjaar mogen we weer op meer plekken in Nederland op het strand rijden. We vroegen jullie om tips voor een mooie strandrit en daar kwamen een hoop reacties op vol met tips en prachtige foto’s van ruiters te paard, op het strand en tijdens de zonsondergang. We willen jullie hier alvast een aantal tips meegeven voor een lekkere strandrit.

De Waddeneilanden

De meest ingezonden berichten gingen over de Waddeneilanden, die natuurlijk prachtige stranden bieden om op te rijden. Veel van deze stranden zijn ook nog eens 365 dagen per jaar ‘open’ voor ruiters. Van de diverse eilanden werd Terschelling het meest genoemd. Nancy Stokman noemde het zelfs het mooiste strand van de wereld! Hier zijn de stranden zo breed dat je daar het hele jaar door mag rijden. Door de ruimte is er plek genoeg voor zowel ruiters als andere recreanten. 

Als je toch naar de eilanden gaat: wat is er dan leuker om er meteen een leuk vakantieweekend van te maken met je paard en paardenvriendinnen. Er zijn genoeg plekken waar je je paard goed kunt stallen en waar je zelf in de buurt kunt overnachten. Wanneer je geen eigen paard hebt zijn er natuurlijk ook genoeg mogelijkheden op Terschelling – en de andere eilanden – om een paard te huren of deel te nemen aan een georganiseerde strandrit. Superleuk! Doe van tevoren altijd even goed onderzoek naar de stal waar je naartoe wilt en zorg dat je duidelijk aangeeft wat jouw rijniveau is. Op die manier voorkom je misverstanden over je vaardigheid en de strandrit.

Katwijk aan Zee

Ook Katwijk aan Zee werd veel genoemd als mooiste strand. Voordat je bij het strand bent, moet je vaak nog een stukje door het bos of door de duinen. Het ligt aan de parkeerplaats hoe lang dat stuk nog is voordat je het strand bereikt. Bekijk daarom altijd van tevoren waar je kunt parkeren, zodat je paard niet al een buitenrit heeft gemaakt voordat je op het strand bent aangekomen. Katwijk aan Zee is dus een goed voorbeeld van een plek waar je kunt parkeren en direct het strand kunt oprijden. Kom je met je trailer en je paard naar het strand, dan is goed parkeren wel een must. Er moet genoeg ruimte zijn voor een combinatie auto/trailer en er moet mogelijkheid zijn om je paard op te zadelen. Bij het parkeerterrein De Noordduinen kun je goed parkeren en rijd je zo de duinen over naar het strand.

Hargen aan Zee

Hargen aan Zee – feitelijk geen plaats maar een terrein op steenworp afstand van Schoorl – kwam ook een heel aantal keer naar voren in de reacties op Facebook. Hier kan je ook een heel mooi stuk door de duinen rijden, wat natuurlijk ook een mooi onderdeel van de strandrit kan zijn. Bekijk van tevoren even waar de ruiterroutes lopen als je door de duinen gaat.

Noordwijkerhout

Ook in Noordwijkerhout is het mooi in de bossen én op het strand rijden. De bossen zijn hier prachtig en het strand nodigt uit om een lekker stuk te galopperen!

Burgh-Haamstede

Het strand van Burgh-Haamstede is mooi om paard te rijden. Bij de boswachterij van Burgh-Haamstede is het makkelijk parkeren en stap je direct het bos in. Als je geluk hebt dan kan je daar al herten spotten, want die zitten daar veel. Het is dus al een prachtige route voordat je het strand op rijdt die je zo lang kan maken als je zelf wilt. Er is tot 20 kilometer ruiterroute voor de fanatiekelingen!

Wil je goed voorbereid op strandrit gaan? Daar hebben we heel veel tips voor!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant