-

Nieuwe gewoonte aanleren? Zo doe je dat!

nieuwe gewoonte aanleren - tips voor ruiters Lisa Dijk

Vergeet jij ook telkens om de mest van je paard op de poetsplaats op te ruimen of zou je graag elke dag je harnachement na het rijden schoon willen maken? Het zit misschien nog niet in je systeem, maar je leest het al; je kan jezelf echt een nieuwe gewoonte aanleren! Deze tips helpen je.

Tip 1: Kies een gewoonte uit

Met de goede voornemens nog vers in het geheugen wil je misschien wel in een keer meerdere gewoontes aanleren, maar dat is niet verstandig. Geef jezelf de ruimte om een nieuwe gewoonte per keer uit te proberen, zodat het geen intensief of complex proces voor jezelf wordt. Wil je dus elke keer na het rijden je stal uitmesten of de hoeven van je paard invetten? Kies een van de twee uit en ga daar eerst mee aan de slag.

Tip 2: Neem de tijd

Het aanleren van een nieuwe gewoonte zal niet van de een op de andere dag gedaan zijn. Je zult hier echt de tijd voor moeten nemen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het aanleren van gewoontes tussen de 21 en 66 dagen in beslag neemt. Dr. Maxwell Maltz concludeert in zijn boek ‘Psycho-Cybernetics: A New Way to Get More Living out of Life’ dat het aanleren van nieuwe gewoontes ongeveer 21 dagen duurt. Een Brits onderzoek uit 2009 toont daarentegen aan dat het meer tijd nodig heeft en een mens pas na 66 dagen een nieuwe gewoonte eigen heeft kunnen maken. Het verschilt natuurlijk per individu, maar houd er rekening mee dat je de nieuwe gewoonte minimaal een aantal weken zult moeten uitproberen.

Tip 3: Wees consequent

Het aanleren van nieuwe gewoontes is geen appeltje eitje. Je zult even moeten doorzetten. Wees consequent en probeer inderdaad een langere tijd de nieuwe gewoonte in je dagelijkse ritme op te nemen. Natuurlijk is het verleidelijk om na het rijden lekker naar huis te gaan en onder een warme douche te stappen, maar zet jezelf toch aan het werk. Hup, toch nog even een rondje door de bak om de mesthopen op te ruimen! Het is misschien even wat werk, maar daarna voelt het echt goed. Het overigens geen drama als je even in je oude gewoontes terugvalt; we zijn zo gewend aan onze oude rituelen, dat het moeilijk zal zijn om die meteen los te laten. Wees dus consequent, maar ook niet te streng voor jezelf.

Tip 4: Beloon jezelf

Heb je jezelf een maand de tijd gegeven om de nieuwe gewoonte eigen te maken en is dat gelukt? Bravo! Je mag echt wel een beetje trots op jezelf zijn en jezelf belonen. Mooi moment om de paardenwinkel in te duiken en die nieuwe cap te kopen, nietwaar?

Welke nieuwe gewoontes zou jij jezelf willen aanleren? Laat het ons weten op Facebook!

Bron: www.bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant