-

Maakt jouw instructeur je helemaal gek?

Arnd Bronkhorst

Maakt jouw instructeur je helemaal gek? Vermijd dure therapeuten met deze slimme overlevingsstrategieën (of vlucht!).

Het feit dat je dit artikel aan hebt geklikt zegt al genoeg: waarschijnlijk heb je niet de meest ideale relatie met je instructeur. Bovendien heb je tijden gekend dat je he-le-maal crazy werd van je instructeur. Geloof ons, je bent niet alleen. Klachten omtrent instructeurs komen zo vaak voor dat je instructeurs eigenlijk al kan indelen in verschillende typen – de typen die we hier zullen toelichten. Misschien herken je, zodra je de beschrijvingen leest, jouw trainer wel in de modellen. Er is niets zo fijn als een referentiekader om het één en ander in te kunnen plaatsen.

Maar wat je écht wilt is natuurlijk een oplossing voor de problemen (terecht of onterecht) met je instructeur. We geven je een aantal tips om ieder type instructeur beter te begrijpen en ermee om te gaan. Bovendien geven we je in het algemeen wat advies over wanneer je beter de keuze kan maken om een nieuwe instructeur te zoeken.

De Dictator

Je frustratie: natuurlijk begrijp je waarom je afspraken moet maken betreffende je lessen. Je respecteert zelfs je instructeurs wensen door voor de les álles na te lopen – harnachement, hoeven, dekens, kleding. Je presenteert het allemaal precies zoals je instructeur zou willen zien. Je weet niet altijd waarom, maar hoopt dat het ergens goed voor is.Met een ‘dictatorinstructeur’ hoef je je geen zorgen te maken over je voortgang. Je instructeur houdt de vaart erin en laat zelf ook geen steekjes vallen. Je kan niet aan je eerste wedstrijd voor het seizoen beginnen, voordat je stevig getraind hebt. Dus óók in de kerstvakantie (wat je familie wat minder leuk vindt).

De achtergrond van je instructeur: instructeurs in deze categorie zijn ervaren, enthousiast, energiek en ontzettend eerlijk. Waarschijnlijk waren het precies deze kwaliteiten waar je voor viel, toen je hem voor het eerst aan het werk zag met andere ruiters. De Dictator weet jouw ontwikkeling het beste aan te moedigen, waardoor jij je naar zijn hoge standaard opwerkt.

Overlevingstip: misschien is het inderdaad dat tegenovergestelde karakters elkaar aantrekken. Je moet je erachter komen of je deze autoritaire leiderschap echt wilt. Als je je wensen om onafhankelijk te handelen aan de kant kunt zetten, zul je zien dat je onder leiding van De Dictator erg snel leert. Anders kan afspraken maken over welke punten hij aan jou overlaat. Je instructeur zal dit ook waarderen om de volgende twee redenen: ten eerste hoeft hij zich minder zorgen om bepaalde punten te maken waardoor hij tijd en energie overhoudt voor andere dingen in jullie trainingssessie. Ten tweede zal de spanning uit de lessen wegebben wanneer er duidelijke grenzen zijn gesteld.

Een andere instructeur zoeken? Als je niet tegen een controlfreak kunt zal dat je vooruitgang en plezier in het rijden in de weg staan. Deze maken plaats voor spanning en woede. Als je weet dat een instructeur als deze niet bij jouw temperament past, dan is het tijd om iets anders te zoeken.

De Warhoofd

Je frustratie: Je bent gek op je instructeur om zijn vrolijke, lieve persoonlijkheid. Bovendien laat hij alles waar hij mee bezig is vallen om jou te kunnen helpen. Maar deze ongeorganiseerde houding zal jou uiteindelijk op je zenuwen werken. Je spreekt een tijd af, maar hij vergeet dat je komt. Je vraagt om een schriftelijke rekening, maar je ontvangt er nooit eentje. Je ging er vanuit dat hij jouw paard de hele week heeft getraind, maar dan blijkt dat hij op een helende vakantie met paarden is geweest.

De achtergrond van je instructeur: in tegenstelling tot sommige andere types, is De Warhoofd erg gevoelig voor de emotionele behoeften van anderen. Hij is zo gevoelig, dat hij geen ‘nee’ kan zeggen als er gevraagd wordt om zijn tijd of aandacht. En precies vanwege zijn charmerende, liefdevolle persoonlijkheid wordt hij aangetrokken door heel veel mensen. Dat betekent dat, terwijl hij met jou bezig zou moeten zijn, hij wellicht naar de pijpen van iemand anders danst.

Overlevingstip: als je wilt dat deze relatie werkt, dan moet je een ietwat gevaarlijke balans weten te vinden: jij moet degene zijn die georganiseerd is, terwijl je aan de andere kant flexibel genoeg moet zijn om sommige dingen te laten gebeuren. Het voordeel van een trainer van dit type is dat hij graag naar je luistert als je iets wilt bespreken. Hij zal niet boos worden of zich afsluiten als jij wilt uiten wat zijn gedrag met je doet. In feite heeft hij zelfs liever dat je het met hem deelt, dan dat je het achter zijn rug om met anderen bespreekt. Dat wil niet zeggen dat hij compleet zal veranderen na jullie praatje, maar hij zal je zeker het gevoel geven dat je gehoord bent.

Een andere instructeur zoeken? Als structuur, orde en punctualiteit belangrijker zijn dan een warme en begripvolle omgeving, kijk dan eens verder.

De Verlegen Jongen

Je frustratie: je wilt leren. Je snakt naar les. Je smeekt om leiderschap. En je krijgt géén van deze punten. Als je iets vraagt, mag je van geluk spreken als je terugkrijgt ‘Ja, soms’ of ‘Zeker, denk ik’. Als het om de details van het rijden aankomt, ebt je neiging om vragen te stellen weg bij deze instructeur. Daarnaast maakt hij, voordat je vertrekt, nog even een opmerking over iedere vraag die je stelde zodat hij er nooit meer iets over hoeft te horen. Je hebt inmiddels maar geaccepteerd dat een klein knikje of een kleine hum zou moeten betekenen dat je het goed doet.

Wat de achtergrond van je instructeur is: het lijkt er dan misschien wel niet op, maar je instructeur vindt klanttevredenheid erg belangrijk. Als zijn verplichtingen en bezigheden voert hij heel serieus uit. Hij is afhankelijk en heeft een hekel aan confrontatie. Hij houdt gesprekken kort en koud. Hij luistert en kijkt liever toe, dan dat hij om feedback vraagt.

Overlevingstip: van alle types, is dit degene waar je veel moeite moet doen om de feedback te krijgen die je wilt. De Verlegen Jongen zal niet uit zichzelf ingrijpen, dus zorg ervoor dat je in je woorden en lichaamstaal duidelijk bent over je zorgen en wensen. Er is een kans dat hij toegankelijker wordt als hij ontdekt dat jouw feedback positief en opbouwend is. Als je van nature een positief en opgewekt persoon bent, zal dit geen probleem voor je zijn. Maar je zal problemen ondervinden als je van jezelf vrij kritisch bent. Als je negatief wordt, zal je instructeur dichtslaan en zich afsluiten voor alles dat je zegt.

Een andere instructeur zoeken? Als je niet de emotionele leider wil zijn, of als je van nature kritisch bent, is het beter om afscheid te nemen van De Verlegen Jongen.

Naar een idee van: Horse & Rider

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant