-

De leukste buitenritten in Nederland

arnd Arnd Bronkhorst

Mooi weer in het weekend? Tijd om er lekker op uit te trekken met je paard, maar waar kun je allemaal heen? Om je een op weg te helpen, hebben wij enkele mooie en leuke locaties op rijt gezet.

Nederland kent verschillende mooie en lange stranden, maar voor mensen met paarden gelden er wel enkele regels. Met name in de zomermaanden kun je op veel stranden alleen in de ochtend of de avond terecht. Maar waar kun je dan precies allemaal terecht?

Noord HollandHet strand van Bergen, Castricum, Den Helder/Julianadorp en Zandvoort zijn enkele stranden in Noord Holland die geschikt zijn voor paardrijden. Op deze stranden geldt in de zomermaanden dan wel de regel dat je voor 10 uur of na 19 uur moet komen rijden. Behalve in Zandvoort, want op dit strand mag je tussen 1 maart en 1 oktober helemaal niet rijden met jouw paard.

Zuid Holland

Zuid Holland kent ook enkele mooie stranden om te rijden, zoals Noordwijk, Katwijk, Scheveningen, Wassenaar en Westland. Ook deze stranden gelden bepaalde tijden om te mogen rijden in de zomertijd. In Noordwijk mag je te paard alleen binnen bepaalde rijksstrandpalen rijden. Voor Katwijk geldt het dat je alleen tussen 19 uur en 24 uur mag paardrijden op het strand, in Scheveningen voor 07 uur of na 19 uur en voor de overige stranden in Zuid Holland geldt de algemene regel, voor 10 uur op het strand of na 19 uur.

Zeeland

In Zeeland is alleen Walcheren een van de bekende stranden waar je mag paardrijden. Op dit strand geldt ook dat je voor 10 uur of na 19 uur het strand pas mag betreden met je paard.

Kortom, een mooie strandrit kan zeker gemaakt worden in deze zonnige dagen! Let dan alleen wel op de tijden dat je op het strand mag komen.

Een mooie bosrit

Naast een strandrit zijn er ook verschillende mooie bosritten die je te paard kunt maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om naar het nationale park de Loonse en Drunense Duinen te gaan. In dit mooie natuurgebied zijn verschillende men- en ruiterpaden aanwezig en kun je heerlijk door de bossen, heidevelden en het stuifzand rijden met jouw trouwe viervoeter. Een mooie combinatie van open vlaktes en het verkoelende bos maken Loonse en Drunense Duinen een heel fijn gebied om te rijden. Je hebt echter wel een vergunning nodig, deze kun je voor een dag kopen (€7,50) of gelijk voor het gehele jaar (€25).

Naast de Loonse en Drunense Duinen hebben wij in Nederland ook het mooie natuurgebied van de Veluwe. Wat bekend staat om de uitstekende wandel- en fietsroutes, maar naast deze routes heeft de Veluwe ook een breed assortiment aan men- en ruiterroutes. De meest bekende route op de Veluwe is de Veluwe trail, op deze 360 km lange route rijd je langs de mooiste natuurplekken en krijg je een zeer afwisselend beeld van de natuur te zien. De Veluwe is daarom ook zeer geschikt om meerdaagse tochten te maken, mede omdat er verschillende stallen in de buurt zijn om te overnachten samen met jouw paard.

Bos en strand

Een andere favoriet is toch ook wel Burgh-Haamstede, omdat je hier een mooie combinatie kan maken tussen een bosrit en een strandrit. Kun je dus niet kiezen, dan is dit zeker een aanrader! Wel handig om rekening mee te houden, zijn ook hier weer de zomertijden op deze stranden. In de periode van 15 mei tot 15 september mag je namelijk overdag tussen 10 uur en 19 uur het strand niet betreden met een paard. Ofwel, tot die tijd kun je jezelf heerlijk vermaken in de mooie bossen van Burgh-Haamstede.

Wil je helemaal goed voorbereid op buitenrit gaan? Dan kun je onze tips hierover terugvinden in dit artikel: “Goed voorbereid op buitenrit: wat neem je mee?

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant