-

In zomertenue de baan in; wat vindt de jury?

Arnd Bronkhorst

Staat jouw agenda ook al weer vol met wedstrijden voor deze zomer? Maar wat doe je dan aan op zo’n zonnige dag? Een wedstrijdjasje is vaak erg warm, maar je wilt toch netjes in de ring verschijnen. De KNHS heeft het dragen van een zomertenue vrijgegeven, maar wat vinden juryleden hiervan? Wij vroegen het subtop-jurylid Marlon van Wissen en breedtesport-jurylid Dennis Schurink.

Tijdens het outdoorseizoen is het dragen van een zomertenue vrijgegeven door de KNHS. Dit geldt zowel voor de breedtesport (B t/m ZZ-licht), als voor de subtop. Een organisatie kan het dragen van een rijjasje echter wel verplicht stellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een kampioenschap of een finale. De organisatie moet dit dan wel duidelijk en tijdig aangeven.

Zomertenue in de subtop

Marlon van Wissen is subtop-jurylid en jureert dan ook tot het hoogste niveau. “In de subtop zie je bijna nooit iemand in zomertenue in de baan verschijnen. Sommige ruiters en amazones rijden wel zonder jasje in de inrijbaan, maar doen vlak van te voren toch even hun wedstrijdjas aan”, vertelt Marlon. “Zeker bij de subtop maak je hiermee toch het hele plaatje compleet. Ik vind het daarentegen wel heel goed van de KNHS dat het dragen van een zomertenue is vrijgegeven. Wanneer het echt heel warm is, vind ik het bij de subtop ook zeker niet erg. Het dragen van een wedstrijdjas maakt het plaatje af, maar het moet wel verantwoord blijven. Als je veel last hebt van de hitte en je hierdoor niet lekker gaat voelen, moet je zeker niet nog zo’n warme jas aandoen. Zelf laat ik met het warme weer altijd graag mijn plastron weg. Dit scheelt ook al wat warmte.” Daarnaast doet Marlon nog een kleine oproep aan de fabrikanten van wedstrijdjasjes: “Er moet eens gekeken worden naar zomerjasjes. Jassen van een dunner en luchtiger materiaal. Zo kun je wel het plaatje compleet maken, maar toch fijn blijven rijden! Dit geldt dan met name voor de dressuurrok.”

Zomertenue in de breedtesport

Dennis Schurink is subtop-ruiter en jurylid voor de breedtesport. Hij vindt een zomertenue geen enkel probleem. “In een zomertenue starten is prima, maar zorg wel voor een net en rustig beeld. Draag je een zomertenue, kies er dan bijvoorbeeld ook voor om je plastron of stropdas weg te laten. Deze waait anders toch alleen maar in je gezicht en vastspelden staat vaak niet zo netjes. Een beetje bling hier en daar is leuk, maar kies vooral iets wat bij jou en je lichaam past.”

Lees ook

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!