-

Hoe overleef je je wedstrijd in je eentje?

Alleen op wedstrijd Jacques Toffi

Een helpende hand op wedstrijd is altijd fijn. Maar als je geen professionele ruiter bent, heb je niet altijd een groom bij de hand. En je vader, moeder, vriend of vriendin kunnen ook niet altijd. Hoe red je het dan toch in je eentje op wedstrijd?

Maak een checklist

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als het gaat om in je eentje op wedstrijd gaan. Maak daarom voorafgaand aan je wedstrijd een checklist met alles wat je mee moet. Zorg dat in ieder geval de volgende punten op je lijst staan:

 • Spullen in geval van nood. Gebeurd er onverhoopt iets, dan is het altijd van als je een noodpakket bij je hebt. Zorg voor een opgeladen mobiele telefoon, geld en belangrijk telefoonnummers.
 • Harnachement. Schrijf letterlijk alles op wat je nodig hebt. Houd het niet bij een zadel en hoofdstel, maar schrijf het allemaal uit. Van een onderlegger tot een manenkam. Zo voorkom je dat je kleine dingetjes vergeet.
 • Spullen voor jezelf. Je rijkleding: cap. laarzen, eventueel sporen en zweep.
 • Spullen voor je paard. Niet alleen het harnachement is belangrijk om mee te nemen, maar ook de spullen voor het welzijn van je paard. Denk aan een hooinet voor in de trailer. Water en een spons om je paard af te koelen na het rijden en een beetje voer.
 • Andere dingen extra’s. zoals bijvoorbeeld een kopie van je proef en eten en drinken voor jezelf.

De dag voor de wedstrijd

De dag voor de wedstrijd is het tijd om je checklist door te lopen en je spullen te verzamelen. Zo hoef je op de dag zelf niet nog van alles bij elkaar te zoeken. Zorg er ook voor dat je je spullen voor je paard en voor jezelf alvast schoonmaakt en invet.

Als je je checklist klaar hebt is het handig alvast te tanken. Dan sta je niet met je auto en trailer langs de kant van de weg én begin je je wedstrijd dag niet al met vertraging omdat je tank leeg was.

Het moment van de waarheid

Ook op de dag zelf is het handig om nog even je checklist door te nemen om jezelf te verzekeren dat je echt niks vergeten bent. Met de volgende tips laat je je wedstrijddag helemaal soepel verlopen:

 • Is je paard lastig te laden? Plan hier extra tijd voor in of vraag of een stalgenootje je even kan helpen.
 • Zorg dat je genoeg tijd hebt om je bestemming te bereiken. Soms zijn er wegwerkzaamheden of is het parkeren wat lastig. Dan is het altijd fijn als je ruim de tijd hiervoor hebt.
 • Ben je bang je proef te vergeten? Vraag op wedstrijd of iemand je wilt voorlezen. Maar met deze tips heb je die voorlezer helemaal niet nodig. 😉
 • Zorg ervoor dat voordat je gaat opzadelen je jezelf al in je outfit hebt gehezen. Niets zo onhandig als wanneer je paard er klaar voor is, maar jij nog loopt te stoeien met de rits van je laars.
 • Parkeer je paard met zijn neus naar de trailer of rand van de bak tijdens het opstappen. Natuurlijk hoort je paard netjes stil te staan tijdens het opstappen, maar op ander terrein willen paarden wel eens wat onrustig zijn. Zo voorkom je dat je paard gaat lopen en je er zelf half naast hangt.
 • Vergeet niet de autodeur op slot en de trailerklep dicht te doen. Niet iedereen blijft netjes van andermans spullen af. En het zou toch een beetje zonde zijn als je na afloop van je wedstrijd je spullen weg zijn.
 • Controleer voordat je weggaat of er geen spullen rond de trailer liggen. Je zal niet de eerste zijn die zijn zweep vergeet.

Bron: How to Dressage/Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant