-

Hoe komt jouw paard de warmte comfortabel door?

warmte Arnd

Paarden kunnen hun eigen lichaamstemperatuur goed reguleren als het buiten tussen de -5 en 25 graden. Als de temperatuur hoger of lager is dan hebben ze daar meer moeite mee. Dan kunnen wij daar wel een beetje rekening mee houden. Wij vroegen Bit-lezers wat zij voor hun paard doen tijdens de warmte. Hier lees je de tips en zie nog meer leuke plaatjes op Facebook!

Afspuiten, afspuiten en nog eens afspuiten

Met stip op nummer 1 kwam toch wel afspuiten naar voren. Lekker je paard onder de douche zetten na het rijden of gewoon overdag. Veel paarden vinden het heerlijk om met de warmte lekker afgespoeld te worden. Het is ook goed om te doen met die warme temperaturen, want een paard koelt echt af van een verfrissende douche.

Voor de warmte rijden

Warmte, rij vroege ritjes

Lezeres Mariël tipt: “Als je toch wilt gaan rijden op deze dagen, doe dat dan vroeg in de ochtend. Als het nog koel is in de ochtend kan je gerust even gaan rijden. Het is dan nog heerlijk om bijvoorbeeld een bosrit te maken onder de bomen!”Vrije dagen tijdens de warmte

Als het vroeg dan niet lukt, dan vinden jullie het niet erg om de paarden een paar daagjes vrij te geven met de warmte. Een paar dagen vrij kan over het algemeen ook helemaal geen kwaad voor een paard.

Maak waterijsjes met stukken fruit

Tessa Nijnatten had een creatieve tip: “Maak waterijsjes met stukken fruit erin. Veel paarden vinden waterijsjes heerlijk. Hoe leuk is het om samen van een waterijsje te genieten en zo goed af te koelen!”

Op het warmst van de dag naar binnen

Iedereen weet dat tussen 12 en 15 uur de zon op zijn sterkst is. Daarom doen de meeste lezers de paarden massaal vroeg naar buiten. Het is fijn voor de paarden om ’s ochtends vroeg naar buiten te gaan en rond het middaguur naar stal te gaan. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de stal waar het paard in staat en hoe de wei erbij ligt.

Zorg voor schaduw

Warmte, zoek de schaduw

Dit was één van de meest genoemde tips. Als je je paard toch naar buiten wil doen met de warmte zorg dan voor voldoende schaduw in de wei of paddock. 

Sproeier in de paddock

Veel van jullie maken hele waterparadijzen voor de paarden in de paddock of in de wei. Door de sproeier aan te zetten in de wei kunnen de paarden douchen wanneer ze maar willen en daarnaast wordt de wei nog eens gesproeid. Wie weet wat hoe hard het gras gaat groeien! Sandra Kopp sluit haar paard zelfs aan op het water;-).

Geef veel water aan je paard

Rustige ritjes

Bit-lezers gaan er ook veel op uit met de warmte, maar dan in een rustig tempo en in de ochtend als het nog koel is. Onder de bomen is het goed te doen. Zonder zadel het bos in, als je genoeg ervaring hebt, scheelt ook een hoop in de warmte voor het paard.

Lekker spetteren

Warmte, zwemmen in de zee
(foto: Kaaa fotografie)

Meerdere van jullie gaan met jullie paarden naar het water toe. Lekker door meertjes rijden of zwemmen in de zee. Romy Oudshoorn gaf aan lekker af te koelen in de zee met haar paard. Heerlijk! 

Sommige van jullie regelen zelfs een zwembad voor hun paard. Lekker pootjebaden. De paarden van Berna den Boer hebben een heerlijke dag zo!

zorg voor een paardenzwembad

Appels en wortels in het water

Lezeres Mirjam van Smirren gaf een leuke tips: “Gooi je wortels en appels in een bak met water. Zo kan je paard lekker bezig zijn met een spelletje, koelt hij af en krijgt hij weer wat water binnen. Genoeg drinken is natuurlijk ook erg belangrijk!”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant