-

Het weekend van IJsbrand Chardon

Cedric Vlemmings

Als topsporter is het normaal dat je al je tijd in de paarden steekt. Voor vierspanmenner IJsbrand Chardon is dat geen probleem, hij doet het graag. “Het is het mooiste vak van de wereld.”

Dit weekend hebben mijn zoon en ik trainingsweekend. In Oosterland wordt een benefietwedstrijd georganiseerd waarbij geld wordt ingezameld voor een aantal goede doelen. Ze organiseren de wedstrijd nu al zo’n zes jaar en het is erg gaaf. We rijden een kegelparcours met vijf à zes vaste hindernissen. Zelf neem ik de jonge paarden mee, ik heb er een aantal die net in het span lopen en zo kunnen wennen aan het publiek.

Rond deze tijd van het jaar begint het wedstrijdseizoen en zijn we eigenlijk elk weekend op pad. De komende tijd staan er wat wedstrijden gepland en daar moeten we wel op voorbereid zijn.Ik heb weinig vrije tijd, maar dat is normaal als sporter. Daar kies je voor en het is het mooiste vak van de wereld, het is absoluut geen plaag.

Naast het mennen doe ik ook aan andere sporten, dat is belangrijk. Ik fiets, zwem en doe aan hardlopen, in de zomeravonden is het langer licht en doe ik het na het eten, of anders even tussendoor.

In de avonden hebben we trainingen, vergaderingen of geven we onze hindernissen een face-lift. Dat is ook hartstikke leuk als het zo’n lekker weer is.

Mijn vrouw Pauline en ik gaan vaak in de avonduren naar paarden kijken. Ik heb heel wat handlangers die paarden voor me zoeken en we zijn altijd op zoek naar nieuwe wedstrijdpaarden. Over een aantal weken ga ik bijvoorbeeld naar Hongarije om een paard te bekijken, je moet toch blijven verbeteren. We kopen zo’n 10 wedstrijdpaarden per jaar en als er een mee kan in het span ben ik al heel erg blij. Je moet wel concurreren, als je stil zit ben je zo uitgereden. Is je span niet in vorm, dan is het klaar. Of je gaat mee, of je haakt af. En dat laatste ben ik nog lang niet van plan.”

IJsbrand Chardon

IJsbrand Chardon is een Nederlandse menner, die al jarenlang tot de wereldtop in het vierspanmennen behoort. Chardon werd tien maal wereldkampioen, zes maal met het Nederlands team en vier maal individueel. In totaal werd hij drieëntwintig keer Nederlands kampioen, van 1988 tot en met 2002 zelfs ononderbroken. Ook won Chardon elf keer het CHIO van Aken. Daarmee is hij de meest succesvolle deelnemer van dit prestigieuze toernooi.

 

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant