-

Het paardenleven na de vakantie

Arnd Bronkhhorst

Aan het zonnige weer lijkt een einde te zijn gekomen en voor de meesten onder ons geldt dat ook voor de vakantie. Terug naar school of weer aan het werk. Daar zijn we zelf misschien al niet zo blij mee, maar onze paarden waarschijnlijk ook niet. Want… weer naar school of aan het werk betekent minder aandacht voor onze viervoeters.

Het klinkt je vast niet onbekend in de oren: zodra de eerste zonnestralen door de ramen schijnen, pak je je spullen bij elkaar en breng je lekker de hele dag op stal door. Rijden, poetsen, lekker hangen met je stalgenootjes tot de avond valt. Kortom, alle aandacht voor je paard. Een heerlijke manier om de vakantiedagen door te brengen, toch? Of misschien heb je juist even wat minder tijd gehad voor je paard en ben je er zelf lekker tussenuit geweest. Helaas komt aan alle mooie dingen een eind en is het weer tijd voor het normale leven. Deze tips helpen je met het terugvinden van je routine.

Timemanagement

In de vakantie hebben we dus alle tijd van de wereld en genieten we van onze zeeën aan tijd. Nu de dagelijkse sleur weer begint, is het tijd voor een beetje timemanagement. Een goede planning kan daarbij helpen. Bepaal aan het begin van de week op welke dagen je traint en op welke dagen je wat minder tijd hebt. Klinkt misschien heel logisch, maar zo kun je weer rustig wennen aan je dagelijkse ritme. Scheelt een hoop stress na een lange werk- of schooldag!

Omschakelen

Niet alleen jij moet wennen, ook je paard moet wennen aan het nieuwe ritme. Misschien heb je veel meer getraind dan normaal, of heb je het juist lekker rustig aan gedaan. Geef je paard ook de tijd om weer om te schakelen naar de normale routine. Dus bouw je training rustig op, of juist af.

Vergeet ook niet om op je voerschema te letten. Waarschijnlijk heb je je voerschema afgestemd op de vakantie. Net iets meer of minder krachtvoer tijdens deze periode. Bouw ook je voerschema weer rustig op of af na de vakantie.

Beloon jezelf!

Weer aan het werk of terug naar school betekent ook weer minder leuke klusjes zoals (t)huiswerk in je vrije uurtjes. Dat is even weer wennen na de vakantie. Beloon jezelf met wat quality time met je paard als je je klusjes hebt afgerond. Je zult zien dat die klusjes ineens een stuk makkelijker gaan als je een leuk vooruitzicht hebt!

Met een schone lei beginnen

Misschien ben je er zelf wel lekker tussenuit geweest deze vakantie en heb je juist wat minder tijd gemaakt voor je paard. Dat is natuurlijk ook terug te zien in en rondom de stal. Maak daarom van de gelegenheid gebruik en haal de bezem erdoor. Ruim de zadelkamer op, poets je harnachement, mest de stal extra goed uit et cetera. Misschien niet de leukste klusjes, maar hierna kun je voldaan weer op volle kracht vooruit. Een goed begin is immers het halve werk.

Aandacht

Nu we allemaal weer aan het werk zijn of naar school gaan, moeten we onze aandacht weer verdelen. Natuurlijk hebben we het allemaal druk, maar laten we niet vergeten om af en toe even een momentje te plannen om onze viervoeters weer wat extra aandacht te geven. Ook zij moeten wennen aan het feit dat de vakantie voorbij is 😉

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant