-

Hardnekkige vooroordelen over paarden en paardrijden

Arnd Bronkhorst

We hebben ze vast allemaal al eens gehoord, deze vooroordelen over paarden en rijden. Tijd om er eens mee af te rekenen! Hier staan de meest voorkomende cliché’s voor je op een rijtje.

“Paardrijden is een sport voor rijke mensen”

Natuurlijk, een top-dressuurpaard en de allernieuwste spullen zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar gelukkig kun je ook leren paardrijden zonder een geldboom in de tuin. Hoeveel mensen zijn er wel niet begonnen op de manege door hun zakgeld op te sparen voor een tien-lessenkaart? En er zijn ook genoeg paardeneigenaren en stalhouders die maar wat blij zijn met extra hulp bij het verzorgen van hun paarden, in ruil voor een uurtje rijden. The sky is the limit als het gaat om het geld dat je aan paarden wil uitgeven, maar het hoeft niet!

“Paardrijden is makkelijk”

Iedereen die die meer rijervaring heeft dan een rondje stappen aan een halstertouw weet: paardrijden is niet makkelijk. Om te beginnen kan het al best lastig zijn om een dier van honderden kilo’s de richting op te laten gaan die jij wil, en dan ook nog eens in het tempo dat jij wil. Daarnaast voel je je soms net een acrobaat met alle onnatuurlijk voelende bochten waarin je je lijf moet wringen om precies de goede houding te kunnen aannemen. En krijg je een nieuw paard om te rijden? Dan mag je alles weer opnieuw uitzoeken. Het lijkt wel sport!

“Paarden hebben niet veel zorg nodig”

Je zet ze in de wei en als je zin hebt om te rijden haal je ze eruit, toch? Nee, niet echt. Hoewel paarden in het wild zichzelf over het algemeen prima kunnen redden, heeft een rijpaard echt wat extra zorg nodig. Zijn dieet moet worden aangepast op de hoeveelheid werk en de individuele behoeften van het paard, vacht en hoeven moeten elke dag verzorgd worden en het paard moet op conditie gehouden worden. Het is eigenlijk alsof je de personal assistent bent van een heel grote atleet die niet voor zichzelf kan zorgen. En dan hebben we het nog niet eens over het onderhoud van stallen, weilanden, paddocks, tuig… Paardrijden is geen sport voor mensen die haast hebben.

“Paarden zijn een soort grote honden”

Ze zijn allebei de beste vriend van de mens, maar daarmee houden alle vergelijkingen eigenlijk wel op. Het kan best even wennen zijn voor hondenmensen dat een paard niet zomaar blijft staan of naar je toekomt op commando. Honden zijn roofdieren en paarden zijn vluchtdieren, dus het is logisch dat ze een andere taal spreken en een andere aanpak nodig hebben qua training. Gelukkig kom je met consequente instructies, belonen en geduld een heel eind, zowel bij blaffende als hinnikende viervoeters.

“Paardensport is een vrouwensport”

Hans Peter Minderhoud, Jeroen Dubbeldam, Edward Gal en Diederik van Silfhout zullen hier vast iets tegenin te brengen hebben… Het klopt dat je in een manegeles of op stal over het algemeen meer vrouwen tegenkomt dan mannen. De term ‘paardenmeisje’ is er immers niet voor niets. Bij rijden komt nu eenmaal veel gevoel kijken, en dat is iets waar vrouwen van nature wat meer aanleg voor hebben. Toch zie je op internationale concoursen genoeg mannen in de ring. Sowieso is ruitersport dé sport bij uitstek waarin leeftijd en geslacht zelfs op hoog niveau niet meespelen. Dat is best iets om trots op te zijn!

Naar een idee van Horse Listening

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant