-

Groomen in het buitenland

Groomen Arnd Bronkhorst

Als groom heeft ze al aardig wat landen afgereisd en sinds enkele jaren reist ze met paardentrainer Will Rogers mee naar verschillende plekken. Hoe is het om groom te zijn in het buitenland? Kira Julius legt hier alles over uit.

“Ik wilde eigenlijk altijd paardentrainer worden, maar daar had ik toen te weinig ervaring voor. Dus om te kunnen groeien en leren, ben ik gaan kijken hoe ik dit het beste kon doen. Groomen bij de juiste persoon, leek mij een goede optie. En ik moet zeggen, er zit heel veel waarde in het verzorgen van paarden. De belangrijkste les die ik hieruit haal, is dat de training van het paard begint bij de juiste manier van verzorgen”, vertelt Kira Julius.

Trainingsmethode

“Nu ik groom voor Will Rogers, leer ik ook veel over zijn manier van trainen. In Denemarken kwam ik voor het eerst in contact met zijn trainingsmethode. Ik werkte toen nog voor dressuurtrainer Morten Thomsen. Op het moment dat ik Will de paarden zag trainen, wist ik, dit wil ik ook leren! En zo ben ik als groom gaan werken bij Will.”

Van droom tot baan

Het is altijd al de droom van Kira geweest om met paarden bezig te zijn. “In het begin heb ik nog wel andere baantjes gehad, maar dan dacht ik altijd aan het trainen van paarden. Dus ik denk dat het er altijd al wel in heeft gezeten, vandaar dat ik toen ook de sprong heb gemaakt”, vertelt Kira enthousiast.

Werken in het buitenland

“Mijn eerste buitenlandse baan in de paarden, was totaal anders dan groomen. Ik verzorgde namelijk buitenritten in Tanzania. Hier ging het voornamelijk om het rijden van de paarden en in het weekend buitenritten verzorgen. Totaal anders dan wat ik nu doe”.

Voor het eerst groomen

“Na Tanzania, heb ik in Spanje gewerkt wederom op het gebied van buitenritten. Toen besloot ik meer te leren over het trainen en africhten van paarden en ben ik gaan werken als groom voor Morten Thomsen in Denemarken.  Dit was echt een fantastische ervaring! Het was de eerste dressuurstal waar ik ging werken en ik heb veel geleerd over de details. Morten nam echt de tijd om mij alles uit te leggen om het werk goed uit te voeren. Uiteindelijk heb ik ook mijn baan bij Will Rogers te danken aan Morten Thomsen”, vertelt Kira dankbaar.

Met Will is Kira inmiddels ook al vaker verhuisd. “We zijn gestart in Nederland, op twee verschillende plekken en vervolgens zijn we verhuisd naar Duitsland, waar we nu gesetteld zijn met de paarden.”

Het leukste gedeelte

“Ik geniet er enorm van om het paard goed te leren kennen. Ik denk dat je als groom het paard goed moet leren kennen. En ook goed moet begrijpen dat jij de belangrijkste persoon bent in zijn leven, want jij zorgt dag en nacht voor hem. Ik wil de paarden zo goed leren kennen, zodat ik het management persoonlijk op het paard kan afstemmen. Wanneer je het paard verzorgt, ben je onderdeel van de training. Dit vergeten we wel eens, maar alles wat we doen met paarden is training. Het begint niet bij het rijden van een paard, maar ook de dagelijkse omgang is een vorm van training. Ofwel, het verzorgen van een paard is een heel belangrijk onderdeel van de training van het paard”, legt Kira ons uit.

Minder leuk?

“Ik denk dat de minder leuke onderdelen van het werk heel persoonlijk zijn. Mijn droom is nog steeds om paardentrainer te worden, dus sommige bezigheden op stal vallen daar misschien niet onder. Zoals het schoonmaken van stallen of harnachement. In deze gevallen herinner ik mijzelf er dan ook aan waarvoor ik het doe. Ik heb mijn doel voor ogen en wil goed werk leveren. Want ik geloof er sterk in, dat wanneer je het werk goed doet, het zichzelf uiteindelijk ook uitbetaald. Soms zijn het misschien lange dagen en hard werk, maar het is het allemaal waard!”

Tips

“Het belangrijkste is denk ik dat je iemand vindt waar je in gelooft. Sluit bijvoorbeeld de trainingsmethode bij jou aan? Dan is het misschien wel de juiste persoon. Wanneer je namelijk voor iemand werkt waar je het niet mee eens bent, gaan de lange dagen en het harde werk je tegenstaan.”

“Een ander belangrijk punt is om te allen tijde het paard voorop te zetten. Daarnaast moet je begrijpen hoe belangrijk jouw baan als groom is. Uiteraard moet dit ook komen vanuit de ruiters, maar je moet dit ook zelf goed begrijpen. Als groom verzorg je zoveel onderdelen van het management, wat de baan belangrijk maakt. Elk detail is van belang, dus zie elk onderdeel ook als training en africhting van het paard”, vertelt Kira.

Bron: BIT Magazine 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant