Jaime, Smiley en Dio
Jaime, Smiley en Dio Foto: Lieve Galama

Jaime Keijzer: “Samenwerking tussen hond, paard en ruiter is het mooiste wat er is”

Fun Bit & Cap Horsemanship Opvallend

Jaime Keijzer beoefent wel een hele bijzondere tak van sport: Horse & Dog Trail. Een sport waar het echt om teamwork gaat, met als teamleden haar Paint Horse ‘Smiley’, en de Hollandsche Herder Dio en natuurlijk Jaime zelf.

“Ik ben op enig moment eens gaan kijken bij het NK Horse & Dog trail en ik was direct verkocht. Wat een gave sport, dacht ik meteen. Samen met je paard en met je hond ga je door een soort vaardigheidsparcours. Het gaat erom dat je een echt team bent met z’n drieën. Het leuke is, dat deze tak van sport voor alle soorten paarden en alle soorten honden is. Het maakt ook niet uit of je bijvoorbeeld meer dressuur rijdt, of net als ik actief bent in de Western sport.”


Smiley en Dio - Foto: Jaime Keijzer (prive bezit)

Smiley doet zijn naam eer aan

Samenwerking tussen hond en paard dus. Maar over welk paard en welke hond hebben we het hier? Paard Smiley is dus een Paint en een opvallende bonte verschijning met een hoge aaibaarheidsfactor, zo vertelt Jaime. Hij is inmiddels 7 jaar oud en Jaime heeft hem al vanaf zijn derde in haar bezit. “Ik kocht hem rechtstreeks van de fokster Merel Dierks uit Duizel.”

“Ik heb Smiley zelf ingereden en opgeleid. Hij is een uniek paard in ieder opzicht. Hij is mega cool, leergierig en vindt alles goed. En daarbij is hij de clown van de stal. Wil alles oppakken met zijn mond en er dan mee rondlopen. Stalgenootjes zeggen wel eens: ‘Zijn naam hoort bij hem. Als ik Smiley zie, moet ik altijd lachen’, en dat is ook zo. Hij is daarbij super aaibaar en gek op aandacht.”

Nederlands kampioen Horsemanship

Jaime brengt Smiley uit in meerdere onderdelen van de Westernsport. En werd vorig jaar zelfs Nederlands Kampioen bij het onderdeel ‘Horsemanship’. “Het meest bekende onderdeel van de Westernsport is de reining en opvallend genoeg is dat het enige onderdeel waar ik niet aan mee doe. Ik heb thuis geen bodem die zich daarvoor leent. Ik vind reining leuk om te zien, maar de andere onderdelen leuker om te doen. Een van die andere onderdelen is dus Horsemanship. In dit onderdeel word je beoordeelt op hoe je paard aan de hulpen staat, je samenwerking en connectie met je paard en je houding en zit en stijl van rijden wordt ook meegenomen.”

“Andere onderdelen waar ik ook aan mee doe in wedstrijdverband zijn Pleasure (waar de gangen van het paard worden beoordeeld, red.), Trail (een soort parcours met allerlei hindernissen in de vorm van bijvoorbeeld bruggen en hekken) en Ranch Riding (de vorm waar alle onderdelen bij elkaar komen).”

Dio en Smiley, liefde op het eerste gezicht

Paard Smiley blijkt dus een grote hondenvriend of niet? “Nou nee”, lacht Jaime. Smiley is eigenlijk bang voor alle honden, als ik een bosritje maak en er komt een hond aan gerend, dan is hij in paniek. Maar met Dio was het vanaf het eerste moment anders. Dat was echt liefde op het eerste gezicht.”

Dio is de Hollandsche Herder, waar Jaime en Smiley, Horse & Dog Trail mee rijdt. Ze heeft de teef al vanaf vier maanden in haar bezit. “We hadden al twee honden, toen we tegen Dio aanliepen. Zij was nog jong, eigenlijk een grote pup, en liep bij haar eigenaren letterlijk tegen de muren op. Ze is een Hollandsche Herder en heeft veel energie. Ik kende het ras, een van onze andere honden is ook een Hollandse Herder en ik kan daar wel mee. Dat ze zo’n klik heeft met Smiley had ik niet direct verwacht. Onze andere twee honden -naast nog een Hollandse Herder een Bull Terrier- zijn namelijk een beetje bang van paarden. Voor een hond is een paard ook een enorm groot dier natuurlijk. Maar Dio was anders, ik nam haar als jonge hond een keer mee naar de paarden en het was meteen oke.”


“Smiley is eigenlijk bang voor alle honden, als ik een bosritje maak en er komt een hond aan gerend, dan is hij in paniek. Maar met Dio was het vanaf het eerste moment anders. Dat was echt liefde op het eerste gezicht”  - Foto: Daphnesdierenfotografie.nl

Horse & Dog Trail razend populair in Duitsland en Frankrijk

Toen Smiley en Dio zo goed gingen met elkaar, werd ook het idee om Horse & Dog Trail te gaan rijden ineens een stuk realistischer. “De sport is nog niet zo bekend in Nederland. Zelf heb ik inmiddels demo’s gereden tijdens Paard & Erfgoed en tijdens Equiday. En ik probeer de sport te promoten via mijn Instagram account @d.s_horse.and.dog.training. In Duitsland en Frankrijk is de sport bijvoorbeeld al heel populair en veel groter dan in Nederland. Die potentie heeft het in Nederland zeker ook.”

Jaime heeft ook nog wel enkele tips voor mensen die het Horse & Dog Trail ook wel eens zouden willen proberen. “Sowieso geldt dat het voor alle honden en alle paarden is. Al zal natuurlijk het ene paard zich er beter voor lenen, dan het andere en dat geldt ook voor honden. Mijn Bull Terrier is liever lui dan moe en die maak je niet blij met zo’n Trail. Terwijl Dio vol energie zit, voor haar is deze tak van sport echt een groot feest.”

Zelf aan de slag met je hond en je paard?

“Als je het leuk vindt om zelf aan de slag te gaan met je paard en je hond, begin dan eerst eens met het wandelen naast het paard met paard en hond. Als dat goed gaat, ga je telkens een stapje verder. Je kan dan bijvoorbeeld op je paard gaan zitten en de hond meenemen. En daarna zou je de hond los mee kunnen nemen, terwijl jij op je paard rijdt. Vergeet ook naast het ‘samen trainen’ niet om zowel je paard als je hond apart te trainen.”

“Het kost veel tijd, maar je zult zien, dat je er zoveel voor terug krijgt. In de vorm van plezier en leuke dingen doen, maar ook in de zin van dat zowel je paard als je hond beter leert luisteren en beter op jou leert letten. Daar heb je beslist voordeel van als je een keer op ander terrein gaat rijden, of een buitenrit gaat maken. Je band met zowel je paard als met je hond wordt nog specialer en samen plezier maken is een van de mooiste dingen die er is. Dat wil ik uitstralen naar buiten, daar doe ik het voor.”

Bron: Bit & Cap, overname zonder toestemming via bit-cap@mphorses.nl niet toegestaan. 

Foto’s: Lieve Galama, Daphne’s Dierenfotografie, prive Jaime Keijzer

Afbeelding
Smiley en Dio