Grappig paard
Grappig paard Foto: Arnd Bronkhorst

Vijftien klungelige foutjes die zelfs de meest ervaren ruiter nog maakt

Fun Opvallend

Je rijdt al je hele leven paard, hebt alles al zo’n beetje gezien en meegemaakt, maar toch… Deze vijftien klungelige dingen blijven je maar overkomen! Ie-de-re keer weer. 

 1. In de vluchtigheid wil je in één ruk het halstertouw lostrekken, maar op een of andere mysterieuze wijze blijft knoop haken. Gevolg? Je trekt het touw alleen nog maar strakker vast. Nóg harder trekken werkt niet. De oplossing? Punniken, terwijl je paard met een veroordelende blik toekijkt.
 2. Na die duizenden keren longeren weet je echt wel hoe je een longeertouw moet vasthouden, toch? Nee hoor, ook jij staat nog regelmatig als een soort kat met een bol wol met je longeerlijn te klungelen.
 3. Kaats jij wel eens alle opspattende derrie in je gezicht wanneer je nét iets te enthousiast met een sproeier een emmer wilt uitspoelen? Geloof ons, je bent niet de enige.
 4. Met alle liefde en plezier laat je een minder ervaren ruiter graag even zien ‘hoe het moet’, om jezelf vervolgens compleet voor aap te zetten omdat het jou dus ook niet lukt...
 5. De vraag ‘Zal ik je paard vasthouden?’ beantwoord jij laconiek met een ‘Nee hoor, hij blijft wel staan’. Je hebt je nog niet omgedraaid en je paard stapt er vandoor, waardoor jij er als een sulletje achteraan moet. ‘Doet ‘ie anders nooit’, toch?
 6. Je vergeet je rechterstijgbeugel op te steken bij het afzadelen, waardoor je ‘m vol in je gezicht slingert als je het zadel van de rug af trekt. 
 7. Je paard vanaf de rug aansingelen? Tuurlijk, geen probleem… tot je de singelstoot uit je hand laat glijden en je paard een stap naar voren zet. Help!
 8. Wanneer je de teugels over het hoofd van je paard mikt, besluit hij super dramatisch z’n hoofd de lucht in te steken, waardoor je het gespje van de teugels net zo hard terug in je gezicht geworpen krijgt.
 9. Of nog mooier: je slaat de teugels over het hoofd, stijgt op en komt tot de conclusie dat je teugels gekruist zitten. Het duurt je een paar tellen om tot de conclusie te komen dat je dit onmogelijk van bovenaf kunt fixen en toch maar beter af kunt stappen.
 10. Als ervaren eventingruiter sta jij nog regelmatig als een sulletje naar de cross-beschermers van je paard te gapen: is deze nou voor linksvoor of voor rechtsachter?
 11. Optuigen blijft sowieso best lastig. Geef maar eerlijk toe: hoe vaak laat je jouw paard nog naast het bit happen, gesp je het bit onder de neusriem vast of vergeet je de martingaal door de singelstoot te halen vóórdat je aansingelt?
 12. Jij, doorgewinterde wedstrijdruiter, weet onderhand echt wel hoe je een rijbroek wit moet houden, toch? Ha-ha-ha… nope.
 13. Een hindernisje bouwen? Geen probleem. En toch krijg je het nog altijd voor elkaar om de twee staanders veel te ver uit elkaar neer te zetten. Onthoud: drie meter is smaller dan je denkt.
 14. In één vloeiende beweging schep jij de poep van je paard op… en toch valt er er altijd net een balletje naast. Wat doe je? Gebruik je de zijkant van je voet, of schuif je de hele hoop de gang door om ‘m tegen de muur op je schep te wippen?
 15. ‘Ik heb m’n zweep laten vallen’ is een zin die je - zelfs nu je al járen van de manege-les af bent - nog steeds wel eens met een piepstemmetje naar je instructeur roept. Zo gênant.