Susan van Westrenen en Sarita
Susan van Westrenen en Sarita Foto: Westrenenfotografie

Susan van Westrenen: “Als je PRE’s met respect behandelt, gaan ze voor je door het vuur”

Fun Dressuur Grondwerk Rassen

Hoewel Susan van Westrenen in haar zoektocht naar een eigen paard zeker wist dat ze geen merrie én geen schimmel wilde, is dat wel waar ze mee thuis kwam; de amazone voelde direct een klik met de nu twaalfjarige PRE-merrie Sarita. 

“Nooit meer iets anders”

Toen Sarita drie jaar geleden bij Susan terechtkwam, was de merrie pas net in Nederland. “Ik was niet specifiek op zoek naar een PRE, maar nu ik eenmaal kennis heb gemaakt met het ras, wil ik nooit meer iets anders. Het is zo’n bijzonder ras. Als je PRE’s goed en met respect behandeld, gaan ze voor je door het vuur. Je krijgt het allemaal terug van ze”, vertelt ze.

Connectie

“Toen ik Sarita voor het eerst zag, was de klik er direct. Dat vond ik heel belangrijk, helemaal aangezien ik kocht voor mijn plezier. In de afgelopen jaren hebben we elkaar steeds beter leren kennen en raakten we steeds beter op elkaar ingespeeld. Ik ben zelf fotografe en als ik Sarita als model wil gebruiken, blijft ze netjes staan waar ik haar neerzet.”

“Vanaf de grond is onze band ontzettend sterk. De eerste maand dat ze bij mij was, heb ik haar alle tijd gegeven om even te wennen en mij wat beter te leren kennen. Ik denk dat die connectie in die eerste weken al ontstaan is.”

Dressuursport

Hoewel Susan de merrie kocht voor de recreatie, rolden ze uiteindelijk toch de dressuursport in. “Ik had de intentie om vooral lekker buiten te rijden, maar toen ik vorig jaar merkte dat Sarita en ik grote sprongen maakten in onze dressuurtrainingen, heb ik haar eens meegenomen op wedstrijd. Ik moet eerlijk zeggen dat dat stiekem wel naar meer smaakt. We groeien enorm snel en Sarita haalt duidelijk plezier uit het rijden van wedstrijden. Ze is heel leergierig en vindt het leuk om mee op pad te gaan.”

Plezier voorop

“Het is nu gewoon een kwestie van meters maken en ervaring opdoen. Ik heb geen bepaald doel voor ogen en luister vooral naar wat Sarita aangeeft. Als zij, of ik natuurlijk, het uiteindelijk niet meer leuk vindt, dan stoppen we er gewoon mee. Plezier maken staat voorop bij ons!”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto: Westrenenfotografie