-

Film jouw training of proef goed

film, training, proef Arnd Bronkhorst

In deze rare tijden, waarin we geen wedstrijd kunnen rijden, ontstaan er veel initiatieven waarbij online toch getraind kan worden. Zet het goed op de film: of het nou een proef is of een training die je online kan insturen. Hier vind je een aantal tips om je rit zo goed mogelijk op te nemen.

Zorg voor goed licht

Een rijbaan is vaak niet de meest ideale omgeving om te filmen of foto’s te maken, voornamelijk vanwege het moeilijke licht. Zorg er daarom voor dat je buiten kan rijden en daar de film opneemt. Kan dat niet, rijd dan op een moment dat er goed daglicht is. Dit zorgt ervoor dat details zo goed mogelijk te zien zijn. Heb je overdag echt geen tijd, bijvoorbeeld vanwege werk of andere verplichtingen, en moet je toch ’s avonds rijden? Dan is goede verlichting in de rijbaan echt een must. Veel rijbanen zijn gelukkig voorzien van goed ledlicht en dat scheelt een hele hoop. Check in ieder geval na de opname of je rit goed te zien is.

Film met een raster in je scherm

De meeste camera’s en telefoons hebben de instelling dat je een raster kunt instellen. Op het moment dat je de camera gebruikt, komt er tegelijkertijd een raster in beeld. Dit zijn vakjes waarmee je goed je target, in dit geval de combinatie, kunt volgen. Als de combinatie constant in het middelste vakje staat, heb je deze altijd goed in beeld en loopt ze niet zomaar het beeld uit.Kies de juiste plaats voor degene die filmt

Het is belangrijk dat je van tevoren bedenkt wat het doel van de film is. Ga je een proef filmen om in te sturen, of ga je je training filmen? Dit kan ervoor zorgen dat je een andere positie voor de filmer kiest. De positie kan ook al gekozen zijn door de organisatie waar je de film naartoe wilt sturen. Voor een proef is dit vaak bij de C, vanwege het nabootsen van de jury. Maar bij een training kan het beter zijn om de filmer ín de rijbaan te laten filmen, zodat hij/zij beter kan meebewegen met de combinatie. 

Film met statief of stabiele hand

Om een goed beeld te krijgen van de combinatie, is het goed om iemand te laten filmen met een stabiele hand. Bij het trillen van het beeld is de film misschien niet bruikbaar voor een instructeur of een jurylid. Wil je het echt professioneel aanpakken? Dan kan je ook voor een statief zorgen dat kan meedraaien. Met een statief zorg je ervoor dat de camera op dezelfde hoogte blijft en niet gaat trillen. De filmer staat achter de camera en moet ervoor zorgen dat de camera met jou mee beweegt in de richting waar je heen gaat. Met statief is degene die filmt wel minder mobiel en kan diegene dus minder snel even verplaatsen.

Zorg dat de combinatie er helemaal op staat

De filmer moet goed in de gaten houden dat je er als hele combinatie op staat en je niet uit beeld rijdt. Om een goed beeld te krijgen van het totale plaatje is het belangrijk dat de combinatie langere tijd helemaal in beeld is. Dus niet alleen het paard zonder ruiter of alleen de ruiter en geen paard. 

Film horizontaal

Het is het mooist als de video horizontaal (liggend) wordt opgenomen. Dit geeft meer overzicht in de rijbaan en de combinatie loopt minder snel het beeld uit. De filmer heeft meer tijd om te reageren op de nieuwe richting van de combinatie. 

In- en uitzoomen

Als je tijdens het filmen in- of uitzoomt, kan het beeld wat vervagen. Op dat moment staat de combinatie er dus niet duidelijk op. Met het filmen van een training is dat niet zo erg, maar een jurylid kan op dat moment niet jureren. Dat kan zorgen voor een slechtere beoordeling terwijl dat misschien niet nodig is. Dat zou zonde zijn. Voorkom zoveel mogelijk dat er in- of uitgezoomd moet worden. 

Samen oefenen

Het zijn een hoop dingen waar je aan moet denken voor en tijdens het filmen. Ga samen eens oefenen met filmen voordat je de definitieve film gaat opnemen. De kans dat het goed gaat is dan een stuk groter. Spreek van tevoren goed door wat het doel is van de film en hoe alles in beeld gebracht moet worden. Wanneer je als combinatie al kunt aangeven wat je ongeveer gaat doen, dan is dit voor diegene die filmt een stuk makkelijker om jullie te volgen.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant