-

Doe eens iets anders met je paard

Arnd Bronkhorst

Of je nu een fanatieke wedstrijdruiter bent of recreatief rijdt; afwisseling is belangrijk. Je kunt de bak verruilen voor het bos of een keer werken aan de longe, maar er zijn nog tal van andere manieren waarop je met je paard bezig kunt te zijn. Hieronder een drietal tips van Paula van de Geest, instructeur Paard & Gedrag, voor als je eens iets anders wilt proberen.

1. Targettraining

“Targettraining is een leuke mentale uitdaging voor je paard, waarbij je hem leert om een target aan te raken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een stok met aan het uiteinde een tennisbal. Houd het balletje voor de neus van je paard en laat weten dat hij het aan mag raken door ‘touch’ te zeggen. Zodra hij met zijn neus in de buurt van het balletje is, zeg je een beloningswoord, bijvoorbeeld ‘yes’, en geef je hem een snoepje. Herhaal dit een aantal keer, totdat hij het balletje meerdere keren met zijn neus heeft aangeraakt. De meeste paarden hebben heel snel door wat de bedoeling is. Vervolgens kan je dit verder uitbouwen. Houd het target laag, hoog of naast het paard, ga ermee lopen of rennen; er is heel veel mogelijk. Blijf steeds goed naar je paard kijken. Als zijn aandacht verslapt, is hij waarschijnlijk moe aan het worden. Sluit de sessie duidelijk af met een woord, zoals ‘klaar’, waardoor hij leert dat het spel daarna eindigt.”

“Je kunt het best belonen met gezonde, suikervrije brokjes. Je kunt ook hooi gebruiken als je paard daar gek op is. Is je paard te erg gericht op voer? Span dan een lijntje in de bak, waarbij jij aan de ene kant staat en je paard aan de andere kant. Zo voorkom je dat hij je kan bijten en kun je hem rustig leren wat de bedoeling is.”

2. Oefeningen aan de hand

“Met zes voeten op de grond kun je goed zien hoe je paard op bepaalde situaties reageert en hoe hij beweegt. De mogelijkheden met grondwerk zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld met balkjes of pionnen werken of zelfs een heel parcours uitzetten. Je kunt ook voor ‘vreemde’ objecten kiezen, zoals een zeil op de grond, een gordijn met slierten, een smalle doorgang of een paraplu. Dit is niet alleen erg leuk om te doen, maar je leert ook je paard beter kennen. Welke dingen vindt hij spannend? En wanneer zie je hem weer ontspannen? Let erop dat jij altijd aan de kant van het object loopt, zodat de kans het kleinst is dat je paard jouw kant op springt. Je kunt deze oefeningen ook doen door een target te gebruiken, zoals hierboven beschreven staat.”

3. In vrijheid

“Het kan ook heel fijn zijn om eens geen lijntjes te gebruiken. Doe dit wel alleen als de bak een veilige omheining heeft en blijf zelf ook op veilige afstand; zeker als je paard een beetje jolig wordt. Vervolgens kan je gaan onderzoeken of je je lichaamstaal op je paard kunt afstemmen. Kan je je paard van tempo laten wisselen door je eigen energie te verhogen of te verlagen? Kan je zijn richting veranderen? Wees duidelijk in wat je wilt en probeer tegelijkertijd je hulpen zo licht mogelijk te houden. Je kunt ook een keer de rollen omdraaien en kijken wat je paard wil doen. Volg hem bijvoorbeeld als hij gaat lopen, stop zodra hij stopt en kijk gewoon eens wat er dan gebeurt. Ook bij deze oefeningen kan je gebruik maken van attributen zoals balkjes of een zeil. Een grote (paarden)voetbal kan ook in de smaak vallen. Ontdek of jouw paard een Messi is!”

“We zijn soms zo druk met wat we allemaal ‘moeten’ dat het heerlijk is om weer eens te spelen. Niet alleen voor je paard, maar ook voor jou. Het leuke is dat je ook op een andere manier naar elkaar gaat kijken en dit een positief effect kan hebben op jullie band. Veel plezier!”

Bron: Bitmagazine.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!