-

Dingen die je je paard nooit moet aandoen

Het trainen van je paard is niet altijd makkelijk, dat weten we natuurlijk allemaal. Gaandeweg worden we wijzer en begrijpen we onze trainingspartner steeds beter. Door te blijven trainen en herhalen, samen met je instructeur, kom je dichter bij je doelen. En wees eerlijk, we hebben allemaal wel eens onze dag niet, maar doe onderstaande in ieder geval nooit!

Je paard vastbinden om hem te laten ‘nadenken’

Je paard na laten denken op deze manier, is een gebrek aan paardenkennis. Paarden leven in het moment en ze begrijpen niet dat jouw onvrede gaat over iets dat een uur of zelfs maar tien minuten geleden gebeurd is. Zo denkt een paard simpelweg niet. Door je paard vast te binden op een oncomfortabele plek of in een oncomfortabele houding bereik je niets, je maakt hem hier enkel onzeker mee.

Voer of water afnemen

Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat het effectief is om paarden hun voer of water af te nemen. Ze denken hiermee de kracht om weerstand te bieden te verminderen. Het lijkt misschien een snelle manier om je doel te bereiken, maar we hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat je zo niet met je paard omgaat.

Trekken aan de teugels

Het bestraffen van ongewenst gedrag door aan de teugels te trekken, levert je niets op. Elke keer dat je aan de teugels trekt, krijgt je paard een ruk in zijn mond. Hij leert hier niets van, maar geeft enkel een reactie om de druk te ontwijken.

Schreeuwen

Er is niets mis met op z’n tijd je stem te verheffen om je paard te corrigeren of waarschuwen. Schreeuwen daarentegen, levert je niets op. Je paard wordt hier alleen maar bang of verward van. Laat die driftbui dus maar achterwege, want je staat ook nog eens voor schut voor eventuele toeschouwers.

De zweep misbruiken

Een zweep is een handig middel om je hulpen te versterken. Als je een zweep op de juiste manier gebruikt, is het een verlengstuk van je arm of been. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, maar hebben allemaal hetzelfde doel. Een zweep gebruik je echter nooit om je paard te straffen. Ruwweg slaan met de zweep maakt je paard alleen maar angstig en verward.Negeren van basisbehoeftes

Paarden zijn niet veeleisend. Water, voer, onderdak en gezelschap zijn eigenlijk de enige basisbehoeften. Zorg er dan ook voor dat je geen van deze basisbehoeftes negeert. Een paard dat bijvoorbeeld altijd alleen staat wordt hier niet gelukkig van.

Stalondeugden afstraffen

Een paard besluit niet zomaar om een stalondeugd te ontwikkelen. Hij reageert alleen op de prikkels en druk van de omgeving om zich heen. Het is misschien logisch dat je geïrriteerd raakt doordat je paard constant weeft, loopt of luchtzuigt. Het afstraffen van deze gewoontes gaat je helaas niet helpen. Je paard is niet in staat om het verband te leggen tussen zijn stalondeugd en jouw reactie. Veel stalondeugden worden juist veroorzaakt door stress en met straffen trigger je deze stressfactor juist. In plaats van te straffen, kun je beter op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak om zo te proberen de triggers te verminderen.  

Bron: Thesprucepets.com

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant