-

De voordelen van een binnenbak

Arnd Bronkhorst

Sommige ruiters zweren bij een buitenbak, terwijl anderen verlangen naar een binnenbak. Met de herfst op de loer is de kans groot dat de ruiters die de mogelijkheid hebben, weer wat vaker binnen gaan rijden. Behalve dat je lekker droog blijft tijdens het rijden, heeft een binnenbak nog meer voordelen. Lees mee.

1. Je paard raakt gewend aan de hoge muren van de bak

Wanneer je met een paard in een binnenbak gaat rijden terwijl het paard dit niet kent, zal het paard misschien een stukje van de wand af gaan lopen. Het paard is dan niet gewend aan zo’n grote hoge wand naast zich. Wanneer je bijvoorbeeld op indoorwedstrijd wilt gaan is het dus aan te raden om eens te oefenen in een binnenbak om aan de wanden te wennen. Daarnaast kan het ook helpen bij outdoorwedstrijden, wanneer de zijkanten soms grote reclameborden zijn.

2. Schriktraining

Heeft je stalgenoot zijn of haar jas uitgedaan tijdens de training en die ergens in of rond de binnenbak laten slingeren? Grote kans dat je paard hier even naar wil kijken. Door vaker vreemde dingen in en rond de bak te hebben, zal je paard hier waarschijnlijk aan wennen en minder snel schrikken.

3. Kantine

Naast de schriktraining met slingerende spullen in de binnenbak is er nog de kantine die vaak aandacht trekt. Meestal is een zijkant van de binnenbak gemaakt van glas met daaraan vast de kantine. Niet alleen is de kantine fantastisch voor wat warme chocomel in de winter, ook went je paard hieraan. Je paard ziet waarschijnlijk de mensen bewegen in de kantine, zijn eigen weerspiegeling in de glazen wand en kan ook geluiden horen vanuit de kantine of ziet en hoort de kantinedeur open en dicht gaan. Door hieraan te wennen in een ontspannen omgeving, kan dit weer van pas komen tijdens de drukke indoorwedstrijden waarbij iedereen tegen het raam aangedrukt zit om jouw proef zo goed mogelijk te kunnen zien en alle in- en uitlopende mensen die graag nog even een tosti willen halen tijdens je proef. Je paard wordt kantineproof 😊

4. Ontmoet nieuwe mensen

Heb jij (nog) geen beschikking over een binnenbak? Zoek eens op internet of er bij jou in de buurt een fijne binnenbak is, of wie weet ken je wel iemand bij wie je zou kunnen trainen. Vaak is er wel een rijvereniging in de buurt, door daar te rijden kun je een heleboel nieuwe paardenliefhebbers ontmoeten.

5. Maak nieuwe vrienden

Door in de binnenbak van een vereniging te rijden, maak je misschien wel nieuwe (paarden)vrienden 😉. Wie weet wat voor waardevolle vriendschappen je hieraan overhoudt! Misschien zijn het mensen die bij jou uit de buurt komen, je zou dan de reiskosten kunnen delen door samen met de trailer naar de vereniging te reizen.

6. Hoog en droog

Uiteraard, het grootste voordeel van de binnenbak is dat je lekker hoog en droog op je paard zit. Heerlijk trainen zonder als verzopen kat thuis te komen. Dat is best wel lekker!

Bron: bitmagazine.nl

Lees hier 5 tips om beter om te gaan met herfstweer.

Lees hier de voordelen van de herfst. 

Niet iedereen is gezegend met een binnenbak, lees hier de voordelen van een buitenbak.