-

De tien voordelen van een onvangbaar paard

Arnd Bronkhorst

We dromen er allemaal van: je opent het hek van de wei, roept de naam van je paard, hij antwoordt zoet met een hinnik en komt daarna in een zwevende draf, met wapperende manen naar je toe geparadeerd. De realiteit is vaak wat anders: jij bent degene die door de modder moet ploeteren naar de verste uithoek van de wei om daar vervolgens te aanschouwen hoe je onvangbare paard bokkend terug naar het hek rent. Geef maar toe: je zit verwikkeld in een eindeloze strijd met een onvangbaar paard. Treur niet: wist je dat het bezit van zo’n lastpak ook zeker zo zijn voordelen heeft?

1. Jouw kennis over paardenpsychologie is een doctoraat waard

Je weet aan de hand van zijn orenspel al te voorspelen welke zet je paard zal maken in jullie eindeloze kat-en-muis spel. En toch lukt het je niet om ‘m voor te zijn. Tot zijn grote hilariteit, natuurlijk.

2. Volgens je stappenteller heb je de conditie van een topsporter 

Tienduizend stappen? Eitje. En dat alles in wereldrecordtijd, want je instructeur wacht niet op je.3. Met de inhoud van je jaszak kom je een hongerwinter door

Stukjes brood, een handje muesli, drie verlepte waspeentjes en vier verschillende soorten paardensnoepjes: de voorraad in jouw jaszak is eindeloos. Daarnaast ben je zo geoefend in het ritmisch rammelen van een voerschep met brokjes, dat het lokale muziekkorps je heeft gevraagd om voortaan de sambaballen te spelen.

4. Jouw acteervaardigheden zouden je zo een rol opleveren in GTST 

“Wat? Ik jou vangen? Oh lief paard, natuurlijk niet. Hoe kun je dat van me denken. Ik wandel hier gewoon op mijn gemakje door de weide. Om van het uitzicht te genieten, daarom. Ik heb werkelijk niets beters te doen met mijn tijd, oh nee, echt niet. Wat ik achter m’n rug heb, vraag je me? Oh braaf paard: niets, helemaal niets. En al he-le-maal geen halster en touw. Nee, nee, maak je geen zorgen.” 

5. Je bent best vriendjes met ieder paard op stal…

… behalve met de jouwe dan. Die inhoud van je jaszakken heeft jouw eigen paard misschien niet overtuigd, maar alle andere paarden in de wei komen je iedere dag opnieuw hartelijk begroeten.

6. Je bent altijd op álles voorbereid

Je hebt zelfs een slaapzak in je zadelkast liggen, voor het geval jullie kat-en-muis spel ooit tot in de nachtelijke uurtjes mocht aanhouden. Jij laat je helemaal nergens door uit de wei slaan!

7. Omkoping pas je inmiddels ook succesvol toe buiten stal

Als je een paard kan vangen met een emmer snoepjes… Waarom zou je die tactiek dan ook niet in je dagelijks leven toepassen? 

8. Je hebt een perfecte, legitieme reden om niet te lang op het saaie verjaardagsfeestje van je schoonmoeder te hoeven blijven

“Sorry, ik moet gaan: m’n paard moet nog terug op stal. Het gaat vannacht vriezen en hij laat zich echt héél erg moeilijk vangen.”

9. Je bent bij verre de meest populaire stalgenoot

In een poging om je paard zich zo eenzaam te laten voelen dat hij vanzelf naar je toe komt, heb je álle andere paarden in de wei al binnen gezet. Je stalgenootjes zijn je dankbaar: dat scheelt hen tijd en modderlaarzen.

10. Je hebt ’n engelengeduld

Want je weet: wordt vanzelf donker, dus er komt een moment dat je paard naar binnen wil. Maar toegegeven: de tranen springen je in de ogen wanneer je staleigenaar voor de zoveelste keer zegt dat je paard ‘zich gisteren bij het binnenzetten heel braaf liet pakken’ en hij ‘eigenlijk niet snapt waarom hij dat bij jou nou nóóit doet’.

Bron: Bitmagazine.nl, Horse & Hound.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant