cap passen
cap passen

De perfecte cap in 4 stappen

Nieuws

International Helmet Awareness Day: dé ideale dag om een nieuwe cap te kopen! Met deze stappen controleer je of je oude cap nog wel veilig genoeg is en kies je in de winkel de perfecte nieuwe cap.



Stap 1: Meten = weten


Meet de omtrek van je hoofd met een meetlint. Het meetlint moet ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen zitten en in een rechte lijn nauwsluitend om je hoofd liggen. De omtrek van je hoofd in centimeters is je capmaat. Simpel!

Stap 2: Pas de cap aan vóór het passen


Sommige caps hebben een draaisysteem waarmee ze op verschillende maten aanpasbaar zijn. Draai het systeem zo ver mogelijk open. Verstel ook het kinbandje zodat het wat groter is dan je waarschijnlijk nodig hebt.

Stap 3: Pas de cap


Voelt de cap veel te los of juist veel te strak? Probeer dan een maat groter of kleiner. Zelfs met het passysteem op de grootste stand moet de cap comfortabel aanvoelen. Draai nu het passysteem op maat en verstel het kinbandje. De rand van de cap moet ongeveer twee vingerbreedtes boven je wenkbrauwen zitten. Let er ook op dat de cap recht zit en niet naar achter zakt. Het kinbandje mag niet los zitten, maar ook niet zo strak dat je je hoofd niet meer op en neer kan bewegen.

Stap 4: Check de pasvorm


Schud je hoofd van voor naar achter en van links naar rechts! Je cap mag niet verschuiven. Een beetje beweging is op te lossen door het draaisysteem een tandje strakker te draaien, maar als de cap erg wiebelig zit, probeer dan een maat kleiner of een ander model. De cap moet zo strak zitten dat hij netjes op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt, maar je mag er ook geen hoofdpijn van krijgen!

Handige tips bij het passen



  • Er zijn ontzettend veel verschillende modellen, kleuren en prijsklassen caps te koop. Genoeg keus, dus staar jezelf niet blind op één model of kleur! Ga voor het model dat zó comfortabel zit en goed past dat je hem het liefst de hele dag zou ophouden, en niet voor het model dat zo mooi staat bij je laarzen/in de aanbieding is/het duurst is.

  • Als je voor een cap gaat shoppen, draag je haar dan zoals je het ook zou doen als je gaat rijden. Niet alleen is het zonde om veel moeite te steken in een kapsel dat toch geplet wordt door een helm, maar het is ook moeilijker te controleren of de cap mooi aansluit aan je hoofd als er dikke vlechten en knotten tussen je hoofd en de cap zitten.

  • Loop een rondje door de winkel met je cap op. Zo kun je goed controleren of hij niet verschuift als je beweegt én of je er geen hoofdpijn van krijgt.

  • Helmfabrikanten moeten de veiligheid en pasvorm van hun caps regelmatig aanpassen aan vernieuwde normen en regels. Koop dus niet blindelings een nieuw model van je oude cap, maar pas hem eerst even in de winkel. De pasvorm kan net zo veranderd zijn dat het nieuwe model je niet goed meer past.


Bronnen: HorseChannel, Troxel Helmets