-

Dagje relaxen voor twee…

Bit relaxen Lisa Dijk

Wat doe jij het liefst als je een dag echt helemaal niks hoeft? Lekker mag luieren tot je echt niets meer weet om niet te doen? Die dag ziet er natuurlijk bijna hetzelfde uit als die van je paard. Niets is mooier dan een relaxed dagje samen met je paard doorbrengen toch? Bit zet de overeenkomsten tussen jullie twee relaxte dagjes even voor je op een rij:

Zomaar een relaxte dag

Jij: uitslapen tot minimaal 11:00 uur in de ochtend en je dan eerst nog een keer of 5, 6 à 7 omdraaien.

Je paard: ver voor dag en dauw nog steeds in gevecht met die honderden muggen van afgelopen nacht. Zoeken naar een spriet gras en om het sappigste stukje ervan ruziën met die opdringerige vos en die irritante schimmel van hiernaast.Jij: wakker worden onder een warme douche van 15 minuten.

Je paard: regen, hagel en onweersbuien met een boom of schamel tochtig afdakje als enig toevluchtsoord.

Jij: uitgebreide brunch met 4 kopjes thee, een croissantje, eitje, nieuwsflits, schaaltje aardbeienkwark met muesli, een versgebakken bolletje met hagelslag en een volromige mango smoothie met banaan toe.

Je paard: een halve schep brokken om half acht. Opgeleukt met wat muesli en voedingssupplementen. In de winter aangevuld met stekelig en gortdroog hooi erbij. In de zomer uren sappelen voor al 20 keer eerder afgekloven grassprietjes in een kale paarden wei.

Jij: jezelf nog een keertje of wat lekker uitrekken met de krant, tijdschrift, tablet of telefoon erbij. Dan je nieuwste set sokken met bijpassende rijbroek en paarse truitje aan en op naar stal.

Je paard: poging 723 om de jeuk door die die ellendige vliegendeken kwijt te raken aan die boom waaronder je net nog stond te schuilen voor de regen.

Jij: bakkie thee, koffie, chocolademelk of fris in de kantine. En weet je wat? Doe er vandaag ook meteen maar een keer wel lekker die roze koek of dat stukje verse appeltaart bij.

Je paard: gras met regendruppels. Vult enorm en werkt echt super tegen de dorst ook nog.

Jij: lekker uitgebreid je paard poetsen. Minstens een uur lang vandaag. Alle tijd. Compleet met staart, hoofd, hoeven en manen trekken. Inclusief sprays, vet, shampoo en vijl uiteraard. En daarna nog even lekker de boel los masseren. Dat alles mooi en compleet afgemaakt met anti-dazenspray en een elegant vlechtje achter de oren.

Je paard: een uur lang stilstaan aan een touwtje. Gefrut, gefrunnik, getrek en gepluk. Zonder deken. Dus met vliegen all-over-the-place. Stampen, brommen en staart zwaaien. Baas boos, emmer om, doodeng waterballet, water in je oren, pijn in je manenkam, kramp in je benen en continu jeuk in je neus van al die rare luchtjes.

Jij: bosrit! Zon schijnt, het belooft hartstikke lekker weer te blijven vanmiddag. Vandaag dus eindelijk die lekker lange rit en onderweg fijn eens tijd om bij te kletsen met je allerleukste stalgenoot.

Je paard: bosrit! Nog meer vliegen. En nu ook nog dazen… Stofhappen, hoesten, proesten en zweten tot je echt een moord zou doen voor een slok water. Als je geluk hebt stopt ze tussen het gewauwel door nog een keer zo’n smakelijk appelsnoepje in je mond. Waarvoor je dan wel eerst een halve nekhernia moet riskeren. Maar ja, je moet ergens je energie vandaan halen onderweg….

Jij: je paard lekker van top tot teen afspoelen onder de douche. Zweetmes erover, borstel erlangs en tot slot nog even een ontspannende massage van de achterhand, borst en hals.

Je paard: alweer water! Overal nattigheid en gespetter. Oren vol, ogen op standje duikbril en ijskoud ook nog eens. Zweetmes is echt afschuwelijk niet fijn en dan ook nog die bostel over je koude lijf. Ach…. Afwachten en het maar gelaten over je heen laten komen werkt het beste. Dan een massage. Heerlijk…. ! Dat is tenminste echt gapend relaxen. Als die officiële paardenmasseuse het doet dan. Baasje moet nog even een beetje oefenen misschien.

Jij: paard terug in de wei. Het allermooiste moment van de hele dag. Je kunt er uren naar kijken. Doezelend en dromend hang je nog lang over het hek. Stop de tijd! Hier wil je namelijk voor altijd blijven staan.

Je paard: rust! Vrijheid. Rollen!! Het allermooiste moment van de hele dag. Eindelijk weg van al dat gedoe aan het lijf. Op die ellendige vliegendeken na dan. En ja hoor, daar komt die ellendige vos alweer aan. Die gaat je binnen nu en 1 minuut eens even lekker in je kont te bijten. Welkom thuis makker.

Jij: nog even een glaasje fris in de kantine. Nababbelen onder het genot van wat knabbels en dan op naar huis. Douchen en super chill onderuit op de bank. TV aan, iets te lezen erbij en alleen nog maar nagenieten van deze fantastisch relaxte dag. Straks nog even langs het restaurant. Of iets thuis laten bezorgen. En vanavond? Lekker helemaal niks! Morgen is vroeg zat om pas weer over zulke onbenullige zaken als werk of school na te denken….

Je paard: gras eten, drinken, doezelen onder een boom. En jezelf met je staart zwaaiend verheugen op de hele schep brokken van straks. En vanavond? Gras plukken en tussendoor nog honderdduizend muggen verjagen. En morgen? Morgen moet ze werken…. Dát is pas relaxed.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant