-

Bot van paardje uit de ijstijd op Texel gevonden

Frederic Chehu

Conservator Arthur Oosterbaan dacht dat hij misschien wel het oudste ezelbotje van Texel had gevonden, op een koude zondagochtend op het Texelse strand bij paal 12. Het botje is duidelijk een teenkootje van een paard, maar wel erg klein. Zou het toch een ezel zijn? 

Het botje is een stuk kleiner dan de teenkootjes van paarden uit de ijstijd die Ecomare in de collectie heeft. Toch wist bottendeskundige Dick Mol na het bekijken van foto’s meteen te vertellen dat het beslist geen ezelbotje is. Die zijn ongeveer even lang als die van een paard, maar veel slanker. Dit botje moet dus van een klein paard zijn. Botten van ezels uit de ijstijd in het Noordzeegebied zijn wel eens gevonden, maar ze zijn zeldzaam. Paardenbotten zijn heel gewoon.

Geen pony

Een pony is het niet geweest, want er bestonden toen nog geen paardenrassen. Deze zijn veel later door mensen gefokt. In de ijstijd bestonden dus nog geen Shetlanders, Belgen, Arabieren of andere rassen van het paard. Er waren alleen wilde paarden, die soms wat groter en soms wat kleiner waren. Een veulentje was het ook niet, want het botje is wel volgroeid, de groeiranden zijn dicht.

Opgegeten

Het botje blijkt van een klein paardje. Op het botje zitten krassen van tanden. Waarschijnlijk is het paardje gepakt en opgegeten, door een wolf, hyena of leeuw.Klik hier voor foto’s van het botje.

Bron: Ecomare

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant