-

Beginnende ruiter? Pas op voor deze 9 dingen

Frank Sorge

De meesten van ons weten misschien niet eens meer hoe het was om de eerste keer op een paard te zitten. En veel dingen eromheen zijn gewoon geworden. Maar als je begint met paardrijden, zijn een paar waarschuwingen wel op zijn plaats. De volgende negen dingen gaan namelijk deel uitmaken van je leven.

1. Overal hooi en paardenhaar

In je schoenen, op je automatten en jawel, zelfs in je onderbroek kun je stro, hooi en paardenhaar tegenkomen. Dus weet waar je aan begint als je gaat paardrijden. Want bij rijden hoort ook borstelen en als die vrolijke viervoeter net een pluk hooi in zijn bek heeft, zal hij het niet laten een beetje met jou te delen. Lees: over je heen te strooien. Want hooi moet uitgeschud worden, vinden veel paarden. Tip: draag strakke hoog sluitende schoenen in de stal, liefst rijlaarzen of jodphurs met chaps, zodat er geen ongewenste attributen in je schoenen belanden. Maar, succes is niet gegarandeerd. Die strootjes weten altijd wel mee naar huis te komen, desnoods in je jas- of broekzakken.

2. Paardenjargon in je woordenschat

Een bijkomend voordeel van gaan paardrijden is dat je woordenschat wordt uitgebreid met termen waar je waarschijnlijk nog nooit van had gehoord. Het paardenjargon word je al snel eigen gemaakt, zodra je begint met paardrijden. Waarschuwing: mensen die niet paardrijden of niets met de sport hebben, weten niet waar je het over hebt als je zegt dat je vandaag hebt leren ‘lichtrijden’ of niet meer zo vaak  ‘op het verkeerde been zit’.

3. Attributen op je verlanglijstje

Let op waar en aan wie je vertelt dat je een nieuwe zweep nodig hebt. Voor je het weet word je uitgenodigd voor een feestje met hele andere bedoelingen…4. Alleen praktische mode

Liep je vroeger alleen op hoge hakken en droeg je strakke rokjes: als je gaat paardrijden blijft die kleding steeds vaker in de kast. Alleen mode die leuk is en tegelijkertijd praktisch voor op de manege komt nog in je garderobekast. Of dat minder hip is? Paardenmensen droegen al jodphurs voor ze in de ‘gewone’ wereld in de mode kwamen…

5. Andere gelddoelen

Dat ene frontriempje zou toch fantastisch staan bij je paard? Vooral in combinatie met dat dekje en die nieuwe rijlaarzen van dat topmerk. Je zult merken dat je je geld aan hele andere dingen gaat uitgeven dan aan wat je dagelijks nodig hebt. En ach? Dan neem je toch gewoon een stuk wortel van de paarden als je honger hebt?

6. Vroeger opstaan

Waar je vroeger het nut er niet van in zag om om half zeven uit je bed te komen, kun je nu niet wachten tot je wekker gaat. Want elke minuut die je meer op stal kunt spenderen is mooi meegenomen. Je wil toch niets liever dan zoveel mogelijk tijd doorbrengen tussen de paarden?

7. Ander eetpatroon

Appels en wortels blijven niet meer gewoon op de fruitschaal of in de groentela liggen, maar verkassen mee naar stal. Je gaat ze toch zeker niet opeten als je paard ze zo verdiend heeft? En bovendien, je kent het Engels gezegde vast: one apple a day keeps the doctor away. En bij het woord dokter denk jij tegenwoordig gelijk aan de dierenarts.

8. In de verdediging

Hekjes springen, rondjes rijden in een zandbak: voor buitenstaanders is paardrijden vaak een onbegrijpelijke sport. Jij schiet direct in de verdediging en vertelt dat het de mooiste sport is die er is. Helaas, zij die niet door het paardenvirus besmet zijn, zijn niet te overtuigen. Je bent nu niet meer gewoon jij, maar die ‘ene die paardrijdt’.

9. Geen geld meer voor andere dingen

Vrienden gaan misschien wel drie keer op een jaar met vakantie, kopen een keer in de zoveel tijd een nieuwe auto, gaan elke week uit eten en pakken vaker een terrasje mee. Jij spaart dat geld liever uit om een paard te kunnen kopen of, als je al een paard hebt, zijn stalling te betalen en wat er allemaal nog meer komt kijken in en rond het onderhoud van een paard. Spijt van? Nee, paardrijden is de mooiste sport die er is, dus je hebt het er allemaal voor over.

Herken jij een of meer van deze dingen? Vul het lijstje aan

Bron: Bitmagazine.nl naar een idee van Horse and Hound

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant