-

Acht manieren om van je paard te vallen

Frank Sorge

Zonder af en toe een beetje zandhappen word je nooit een goede ruiter zeggen ze. Maar of van je paard vallen nu echt zo tof is? Van een paard vallen doen mensen op allerlei verschillende manieren. Van best komisch tot aan veel te eng en zelfs levensbedreigend. Als je er even over nadenkt, dan zul je zelf ook vast wel eens op één van de onderstaande manieren van je ros ‘gekukeld’ zijn.

De noodstop

Voor veel beginners is dit het type val waar het ooit allemaal mee begon. Je rijdt met allemaal kleine ruitertjes en amazones om je heen op een makke Shetlander of een doorgewinterde Welshpony in de wekelijkse manegeles. Superchill en natuurlijk gaat alles gaat goed, want jij bent een geboren ruiter! Jij bent één met je pony. De nieuwe Edward Gal in wording. Totdat het beestje waar je op zit er de brui aan geeft en stopt. En jij? Tja, door de voordeur naar buiten lijkt de enig overgebleven optie. Met een mooie koprol ga je via de schouders, hals of oren van je paard richting het zand. Welkom in de wereld die paardensport heet.

Afslag gemist

In dezelfde categorie als hierboven is dit een type val die ook vaak al vroeg in de carrière begint. Maar wel één die soms hardnekkig lang aanhoudt. Tot aan het ruiterpensioen toe missen mensen af en toe wel eens een afslag. Jij gaat naar rechts, je paard geeft de voorkeur aan links. En dan hang je daar ineens in het luchtledige… Niks meer onder je! En nu? Graaien wat er te graaien valt. En zien dat je boven blijft. Anders volgt er onherroepelijk een landing in dat zand daar ergens ver beneden.Tussen wal en schip

Je zet je paard keurig naast het obstakel vanwaar af jij op de rug van het dier wilt klimmen. In gedachte laat jij al heel charmant, chique ogend en in één vloeiende beweging je derrière zachtjes en galant in het zadel van je edele ros zakken. Zo doe je dat altijd en het gaat altijd goed. Totdat je paard op een dag ineens besluit eens een keer een stapje opzij te doen. Daar hang je dan. Bungelend tussen wal en schip. Ook hier geldt: redden wat er te redden valt en hopen dat het toch nog goed komt.

Als een huis

Of deze val wel echt een val is? Je mag het zelf zeggen. Deze val is vaak wel een typisch gevalletje van geluk. Of is het toch gewoon wijsheid? Op één of andere manier zie je hem verbazingwekkend vaak terugkomen bij de ‘tussen wal en schip’ kwestie van hierboven. Wat je ook doet, wat er ook gebeurt en hoe je ook van je paard gaat, het meest charmante is het natuurlijk wel als je uiteindelijk netjes op twee voeten landt. En zolang alles redelijk gecontroleerd en in verhouding rustig verloopt, dan is dit misschien ook best goed mogelijk. Als je geluk hebt. Of gewoon heel erg wijs bent natuurlijk….

Nature experience

Bosjes, struiken, bomen, hekken, deuren en wat al niet meer bestaat aan uitstekende voorwerpen, het zijn soms geduchte tegenstanders van elke stabiele ruiterzit. Een paard dat ergens net even te dicht langs loopt. Of één die van schrik ergens de struiken induikt. Of zo’n beest dat de overstekende boomstam recht voor jullie duidelijk aan de andere kant wil passeren dan jij. Wat de reden ook is, het voelt alsof je door een grote bulldozer zonder enige vorm van eigen inbreng zó van tafel geschoven wordt. Buitenrijden is en blijft leuk, maar soms lig je tijdens een nature experience beneden voor je het weet.

De lancering

Bokkende, springende, rennende en steigerende paarden ziet niemand graag. Als er tegelijkertijd nog een wanhopig klemmende ruiter op hangt tenminste. Misschien komt dit type val wel het minst vaak voor. Maar het risico op een allesbehalve zachte landing is hier wel groot. De rodeo- of raceambities van je paard maken je het leven soms ontzettend zuur en het enige dat nog wel goed lukt is vallen. Schrale troost: door de dynamiek en snelheid ga je vaak wel met een hele sierlijke boog in de richting van het zand. Maar dat zal je na enkele seconden doodsangst waarschijnlijk totaal worst wezen.

Pech onderweg

Iedereen weet dat harnachement netjes in orde moet zijn. Leer invetten, stiksels controleren en een regelmatig even checken op kwaliteit. Dat is allemaal standaard stalwerk toch? Behalve dan soms die paar maanden dat je het even vergat. Of toen je er een poosje écht geen tijd voor had. En dan scheurt tijdens een fikse galop tijdens een snelle barrage je teugel spontaan dwars doormidden. Of je beugelriem laat je in de steek middenin het bos. Of nog erger, de hele singel koppelt zich onverwachts geheel zelfstandig los van je paard. Dan wordt sturen best soort lastig. Om over remmen en bovenop je paard blijven maar te zwijgen. Je opties? Hopen op een welwillend paard en een overdosis geluk. Want dat met die wijsheid? Dat gaat je hier nog maar weinig van dienst zijn waarschijnlijk.

De regisseursstoel

De meest comfortabele val van allemaal. Een rustige en geregisseerde val tijdens een valtraining. Zo veilig mogelijk leren vallen geeft zelfvertrouwen aan elk mens. Maar ja, dan sta je daar met nog 10 andere mensen en een instructeur in een bak te staan. Met het vooruitzicht dat je geheel vrijwillig ten gronde gaat ook nog. Is dát nu wat ze leuk noemen? Een lesje vallen en opstaan. Je moet even aan het idee wennen misschien. Maar ja, ook hiervoor geldt: je leert zandhappen alleen maar met vallen en vooral ook weer opstaan….

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant