-

9 Dingen die niet zo leuk zijn aan paarden en paardrijden

Jacques Toffi

Je paard is je beste vriend, je grote trots en je eerste prioriteit. Toch zijn er genoeg momenten waarop je als paardenmens bij jezelf denkt, ‘Waarom wilde ik dit ook alweer?’ We noemen er een aantal voor je op.

1. De verplichte witte dekjes, rijbroeken en handschoenen bij wedstrijden

De mensen die deze regels ooit bedacht hebben, zijn óf geen paardenmensen, óf erg sadistisch. Zelfs als je je paard met een microvezeldoekje nauwkeurig hebt schoongepoetst en een beschermende joggingbroek over je witte rijbroek hebt aangetrokken die je pas uitdoet als je opstijgt, is er een kans van 95% dat er hoe dan ook nog een vlek op je rijbroek/dekje zit voordat je de ring binnenstapt. De eerste wasmiddelfabrikant die zich speciaal op wedstrijdruiters gaat richten, gaat schatrijk worden.

2. Koker schoonmaken

Geen uitleg nodig, toch? Tenzij een niet-paardenmens je vraagt hoe je middag bij de paarden was. “Wát heb je gedaan? Maar waarom?!”

3. Vallen

Elke keer dat je je evenwicht verliest en de grond in slow motion dichterbij ziet komen, vraag je jezelf af waarom je niet gewoon op schaken of zwemmen bent gegaan.

4. Afrekenen bij de ruitersportzaak

Waarbij het meisje achter de kassa een bedrag opnoemt waarbij je van binnen even heel hard moet schreeuwen. Dat is bijna een maandsalaris! En toch heb je die peesbeschermers met strass-steentjes en drie nieuwe, mintgroene dekjes écht nodig.

5. Mooie nagels? Vergeet het maar

Een paardenmeisje kun je herkennen aan haar handen: afbladderende nagellak, gebroken en gescheurde nagels, rouwrandjes en eelt. De enige oplossing is gel- of acrylnagels. Zou het niet perfect zijn als je je afspraak met de manicure tegelijkertijd kon plannen met het moment dat de hoefsmid voor je paard komt?

6. Duizenden meningen

Met bit of zonder bit? Warm op stal of vrij in de wei? Welk zadel is het beste? Welk voer moet je geven? Nergens lijken de meningen zoveel verdeeld over dezelfde onderwerpen als in de paardenwereld. Twijfel je of je iets goed doet, dan zijn er honderden websites te vinden met verschillende tegenstrijdige adviezen. En sta je op een stal met veel stalgenoten, dan zijn er vast ook een paar stalgenoten bij die je kunnen vertellen wat je wel of niet met je paard moet doen, en hoe. Of je daar nu om gevraagd hebt of niet…

7. Vakantie

Voor andere mensen is vakantie een weekje rust. Voor paardenmensen betekent het: óf extra veel tijd aan je paard besteden, óf een heleboel extra stress omdat iemand anders een week op je lieveling moet letten. Lees hier waarom paardenmensen nog meer een hekel aan vakantie hebben.

8. ‘Paardrijden is geen sport’

De hele dag ben je in de weer: stallen uitmesten, met voer slepen, zadels en poetskisten sjouwen, en dan ook nog eens een uur intensief rijden. En als je aan het eind van de dag compleet gebroken van de spierpijn en vermoeidheid op de bank ploft, kijken je vrienden/huisgenoten/partner/familie je verbaasd aan: paardrijden is toch alleen maar een beetje zitten? Dat paard doet al het werk. Argh!

9. Je kunt ze niet missen

Soms, na een lange dag van vallen, opstaan, dure witte dekjes wassen, gebroken nagels en gekibbel met stalgenoten, denk je er wel eens aan hoeveel gemakkelijker je leven zou zijn als je géén paarden had. Maar dan realiseer je je ook dat het wel een heel saai leven zou zijn. Denk eens aan alle buitenritten die je zou mislopen! Aan die troostende, zachte neus in je nek na een zware dag! Dat zou je toch voor geen goud willen inruilen?

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant