-

8 manieren die ieder beleefd paard kent

Arnd Bronkhorst

Paarden zijn grote, sterke beesten met een eigen willetje. Het is daarom ontzettend belangrijk dat jouw paard goede manieren heeft, zodat je veilig met hem om kunt gaan. Is jouw paard goed opgevoed? Het antwoord is ‘ja’ waneer jouw paard deze acht manieren kent!

Een beleefd paard…

1. Loopt mee aan het halster

Een goedgemanierd paard loopt rustig naast je en heeft daarbij zijn aandacht op jou gevestigd. Je paard moet ook achterwaarts gaan of opzij stappen wanneer je het vraagt. Een paard mag niet trekken, voor je uit lopen of als een hobbezak achter je aan schuiven.

2. Laat zich overal aanraken

Veel paarden vinden het eng om aangeraakt te worden op het hoofd of tussen de achterbenen. Toch is het belangrijk dat je dit oefent, zodat je jouw paard op die plekken kunt poetsen of kunt helpen wanneer hij daar een wondje heeft.

3. Geeft voetjes

Een braaf paard laat al zijn hoeven optillen en laat zijn benen staan wanneer het moet. Dat eerste is handig voor de hoefsmid, dat laatste bij bij het verzorgen van wondjes of het om doen van beenbeschermers.

4. Accepteert een wormenkuur

De meeste paarden vinden wormenkuren vies. Toch is het belangrijk dat je paard zich braaf laat ontwormen en daarbij niet zijn hoofd omhoog gooit of in het halster gaat hangen. Handige tip voor eigenwijze paarden: hol dan een dikke wortel uit en steek de wormenspuit in het gaatje. Wanneer je paard in de wortel hapt kun je stiekem de wormenpasta in zijn mond spuiten.

5. Loopt de trailer op

Het is niet alleen heel onhandig wanneer je paard de trailer niet op durft, maar het kan ook nog eens voor nare situaties zorgen wanneer het dier bijvoorbeeld naar de dierenkliniek moet. Misschien ben je helemaal niet van plan om met je paard op pad te gaan, maar het is toch slim om het laden met regelmaat te oefenen. Je kunt zelfs oefenen wanneer je geen trailer hebt, bijvoorbeeld door je paard te leren door smalle doorgangen te stappen.

6. Wacht wanneer het moet

Niets is zo vervelend als een paard dat weigert stil te staan wanneer het moet. Leer je paard te wachten voor een hek, deur of wanneer je voer in zijn voerbak doet. Het commando ‘wacht’ is ook erg handig wanneer je jouw paard hebt opgezadeld en nog snel wat uit je kast moet pakken of wanneer je de hindernissen in de bak wilt verhogen.

7. Laat zich vangen in de wei

Een paard doet stiekem niets liever dan de hele dag grazen in de wei. Ergens kun je het hem niet kwalijk nemen dat hij liever buiten blijft dan met jou mee gaat naar die vermoeiende dressuurles. Toch is het belangrijk dat je jouw paard makkelijk kunt vangen in de wei. Veel paarden laten zich gelukkig omkopen met wat lekkers, maar niet ieder dier trapt daar in. Ga af en toe de wei in zonder je paard te pakken, zodat hij leert dat er geen reden is om voor jou weg te lopen. Breng hem iets lekkers, geef hem een knuffel en ga daarna de wei weer uit.

8. Blijft aan een touwtje staan

Of je paard nu op een poetsplaats staat of wordt vastgeknoopt aan een trailer, hek of staldeur: hij moet braaf blijven staan. Paarden zijn vluchtdieren, dus je kunt begrijpen dat vaststaan best eng is. Een paard braaf vast laten staan vergt geduld en oefening. Zorg er altijd voor dat je paard veilig vast staat aan een touw met een paniekhaak of een paardenknoop.

Bron: The Spruce Pets

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant