-

7 redenen om een volbloed te kiezen

Frank Sorge

Laten we beginnen te zeggen dat een Engels volbloed niet geschikt is voor iedereen. Je moet ze begrijpen en ermee om kunnen gaan. En waarom je dat zou willen? Zeven redenen volgens Horse & Hound-redacteur Carol Philips, een echte volbloedfan.

1. Volbloeds houden ervan om te werken, echt waar!

Van alle paarden die Philips sinds haar jeugd heeft gereden, komt de volbloed naar voren als het meest gemotiveerd. ”Zodra ik met mijn tuig kom aanlopen, heeft een volbloed al zijn hoofd over de staldeur om te zien welke uitdaging hem deze keer staat te wachten.”

2. Ze leren ontzettend snel

“Probeer voorzichtig een nieuwe oefening of techniek met een volbloed en binnen de kortste keren snapt het paard het. Zelfs als ze het lichamelijk moeilijk vinden, zullen ze het doorgaans toch proberen. En als je het de volgende keer vraagt, weten ze nog wat je bedoelt. Zelden hoef je een oefening keer op keer te herhalen voor ze het snappen. Dit kan echter ook tegen je werken: zorg dat je je volbloed alleen goede dingen aanleert.”

3. Volbloeds varen wel bij een vaste routine

“Of ze nou ’s nachts op stal staan en overdag op de wei, 24 uur per dag buiten staan of wat dan ook bij je past: als je je volbloed laat wennen aan een bepaalde routine waarbij hij voldoende beweging krijgt, zijn het over het algemeen heel tevreden en fijne paarden. Maar als je vervolgens je paard op zaterdag binnen laat staan tot lunchtijd, omdat je wil uitslapen van een avondje stappen, kun je beter geen volbloed kiezen.”4.  Ze zijn uitzonderlijk snel

“Niet alle paarden zijn geschikt voor de renbaan, maar is het niet leuk om je vrienden even het nakijken te kunnen geven tijdens een buitenrit? Trek samen een sprintje en je mederuiters blijven in een stofwolk achter…”

5. Ze zijn dapper

“In mijn beleving zijn volbloeden niet schrikachtig, zeker de exemplaren die getraind zijn voor de renbaan. Als ze op jonge leeftijd al zijn blootgesteld aan verkeer, reizen en de hectiek rond de racebaan, dan zul je ook makkelijk een buitenrit met ze kunnen maken of op wedstrijd gaan.  Dat wil niet zeggen dat ze nooit schrikken, want welk paard doet dat nou niet? Als ze schrikken zijn ze natuurlijk erg snel. Dan is het zaak goed te kunnen zitten en er luchtig over te kunnen doen. Zo blijf je van je rit genieten.”

6. Ze zijn buitengewoon elegant

Ze zijn sierlijk, maken mooie passen en zijn gewoon adembenemend mooi: wie wil nou niet zo’n paard? Tuurlijk, over smaak valt niet te twisten.

7. Volbloeden hebben een groot hart

“Ze zijn geschikt voor vrijwel elke discipline in de paardensport en als je kiest voor een volbloed, ben je verzekerd van een zeer bereidwillige partner.”

Er zijn vast nog meer fantastische eigenschappen van volbloeden te noemen, dus vul het lijstje maar aan.

Bron: Horse & Hound.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant