-

7 Dingen die je had willen weten toen je begon met rijden

Frank Sorge

Het leven van een beginner gaat niet altijd over rozen. Zeker niet als je naar je paardenvrienden kijkt en met lede ogen aanziet hoe zij alles als vanzelf lijken te doen. Maar in het leven van een ruiter gaat niets vanzelf. Als je het je vrienden zou vragen, zouden zij je de volgende adviezen geven…

1. Het gaat om de uren die je in het zadel doorbrengt

Als je dure rijlessen van geweldige trainers kan betalen is dat geweldig. Aan de andere kant, als je goed wil leren rijden zal je vooral véél moeten rijden.

2. Alles gaat gemakkelijker als je zelfverzekerd bent

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar overhaast niets. Geef jezelf (en je paard) de tijd en je zult zien dat je steviger in je schoenen staat.3. Wees duidelijk in wat je van je paard vraagt

Dat betekent niet dat je boos op hem moet worden; we weten allemaal dat het geen goed idee is om ruzie te maken met een dier dat op zijn minst vijf keer zo zwaar is als jij. Maar je paard moet wel precies van je weten wat je wil. Sta niet alles toe. Misschien dat je ‘aardig’ voor hem wilt zijn, maar je paard voelt dit als onzekerheid en dat is niet eerlijk.

4. Je hebt al die dure spullen niet nodig

Zolang je de basis tot je beschikking hebt is dat prima.

5. Iedere instructeur geeft zijn eigen touch aan de lessen

Sommige instructeurs zijn wat strenger en adequater, waar anderen een vriendelijkere en geduldige aanpak hebben. Als je niet blij bent met de manier van lesgeven, probeer dan eens een andere instructeur. Het ligt niet aan de één of de ander als het niet werkt, het gaat om de combinatie en dat is oké.

6. Leren paardrijden is een beetje zoals leren autorijden

Je denkt dat je het allemaal wel begrijpt, totdat je alles voor het eerst helemaal alleen moet doen. Je eerste buitenrit alleen is net zoiets als je eerste autoritje zonder instructeur.

7. Je bent nooit uitgeleerd

Als je je lichaam vraagt iets te doen dat het nog nooit heeft gedaan voelt dat natuurlijk vreemd. Doorzitten, contact houden, handen en benen stil houden en dat alles in de juiste positie én allemaal tegelijk voelt als een onmogelijke opgave als je net begint met rijden. En als je eenmaal op het punt bent gekomen dat je dit onder de knie hebt, zul je nog steeds niet zomaar lekker ronddraven met de wind in je haren alsof het allemaal niets is. Dat soort dingen zijn voor sprookjes. In het echte leven is er altijd wel iets om aan te werken, zelfs voor de beste ruiters onder ons.

Bron: Horse and Hound

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant