-

6 Paardentypen die je tegenkomt als je er één gaat kopen

Arnd Bronkhorst

We weten allemaal heel goed bij het kopen van een paard je heel goed moet zoeken om jouw pareltje te vinden. Het is net zo iets als daten of een huis kopen – iets wat leuk lijkt, maar in het echt vaak tegenvalt. De volgende soorten paarden kom ook jij waarschijnlijk tegen in je zoektocht naar je nieuwe paard.

1. Die ene die aanvoelt alsof hij ieder moment kan ontploffen

In zijn advertentie stond ‘gemakkelijk te rijden’, ‘doet geen vlieg kwaad’ en ‘absoluut bomproof’. Maar dat gespannen, briesende en zwetende paard onder je voelt als een tikkende tijdbom die ieder moment af kan gaan. Misschien moet hij aan je wennen of heeft hij een slechte dag – of misschien dacht de verkoper dat je naïef genoeg was om dit paard te kopen. Wat de reden ook moge zijn, stap nu van dat paard af.

2. Die ene in dat modderige, achteraf gelegen weitje

Je bent ervan overtuigd dat je navigatiesysteem je de verkeerde kant op heeft gestuurd als je bestemming gelegen blijkt te zijn tussen vervallen gebouwen, hopen oud vuil en een veel modder. Je paard wordt uit het niets ergens vandaan getoverd en het blijkt dan ook nog eens een merrie van 1.40 m te zijn in plaats van de 1.70 m hoge ruin waar je naar op zoek was. ‘Ze is vast perfect voor je’ probeert de verkoper nog. Je vertrekt weer, compleet verbijsterd door deze ervaring.3. Die ene waar je eigenlijk alleen maar medelijden mee hebt

Je hebt een verhaal als deze al zo vaak gehoord en gezworen dat het jou nooit zou overkomen. Wel dus. Dat lieve maar ontzettend zielig beestje staat voor je, helemaal uitgeput te wachten op een testritje. Misschien dat hij de draf niet eens haalt. Je wilt hem kopen, al is het alleen maar om hem op de wei te zetten zodat hij voor de rest van zijn leven kan relaxen.

4. Die ene die eigenlijk precies is zoals beschreven

Dit is dat ene zeldzame dier dat precies is zoals beschreven in de advertentie. Hij beweegt verschrikkelijk soepel, is makkelijk in de omgang en ziet er ontzettend goed uit. Je bent direct verliefd. Precies dit is de reden dat er geen prijs bij vermeld was. Zodra de prijs benoemd wordt, vraag je je af of je niet je huis kunt verbouwen in plaats verhuizen, en of je misschien nog een nier kan verkopen?

5. Die ene die aan geen van je eisen voldoet, maar toch even in het echt wilt zien

Je weet eigenlijk niet wat je aan het doen bent als je hem gaat bekijken. Het paard is absoluut niet het dier waar je naar op zoek was, maar iets aan de advertentie deed je toch de telefoon pakken. Of het nu zijn vriendelijke ogen zijn, het gevoel dat er er een verborgen talent is of je nu gewoon zijn aftekeningen mooi vindt, je intuïtie zei dat je een kijkje moest nemen. Er is dan ook een zekere kans dat je het paard koopt.

6. Die ene met de ongeduldige verkoper

“Ik hoop dat je niet de zoveelste bent die mijn tijd verdoet. Er zijn er al zoveel die me hebben laten zitten,” blaft de verkoper. Je voelt je direct al schuldig – en hoewel je al weet dat het paard waarschijnlijk toch niet geschikt voor je is, voel je je wel verplicht om het hele rijtje af te gaan. Dit alles onder het oog van een verkoper die zo graag hoopt dat jij degene bent die hem zal verlossen van dit paard. Later stuur je een beleefd berichtje met ‘dankjewel, maar nee, bedankt’ erin, terwijl je je ervan bewust bent dat je nu één van die andere ‘tijdsverspillers’ bent. Waarschijnlijk hadden zij, net als jij, het gevoel dat het paard gewoon niet de juiste was.

Bron: Horse and Hound

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant