-

6 Gesprekken die alle paardenmensen hebben

Frank Sorge

Stel, je bent op een feestje en raakt met iemand aan de praat. Na drie zinnen weet je het al zeker: je gesprekspartner is een paardenmens. Je vriend gaat maar even een drankje halen, want als paardenmensen praten kan dat de hele avond duren. En die gesprekken zijn niet te volgen…

1. “Wat doen jullie allemaal?”

Voor normale mensen een erg brede vraag, maar paardenmensen weten precies wat je wil horen. “Oh gewoon, een beetje dressuur, af en toe een sprongetje en verder gewoon lol met je knol, weet je wel?” is bijvoorbeeld een prima antwoord waar je de rest van de avond over door kunt praten.

2. “Woon je in Valkenswaard? Oh, dan ken je vast die-en-die!”

Grote kans dat je die-en-die inderdaad kent. En anders ken je vast haar paard, haar bijrijdster of haar stalgenoten. De paardenwereld is zo groot, en tegelijkertijd zo klein.

3. “Waar staat hij?”

“Waar staat wie?”, denken niet-paardenmensen. Een paardenmens daarentegen barst meteen los, en weet ook meteen dat je niet alleen wil weten dat haar paard ergens in Alblasserdam staat. Nee, hij staat in Alblasserdam op een kleinschalige pensionstal met ruime uitloopstallen, een eb-en-vloed-buitenbak, prima uitrijmogelijkheden, een overdekte longeercirkel, gratis warm water, een solarium en onbeperkt ruwvoer. De niet-paardenmensen die met een half oor meeluisteren, vragen zich stiekem af bij welke makelaar ze moeten zijn om ook voor die lage huurprijs op zo’n toplocatie te kunnen wonen.4.  “Wat is zijn afstamming?”

Niet-paardenmensen schrikken een beetje van deze vraag. Je vraagt toch niet zomaar aan iemand waar zijn of haar partner vandaan komt? Waarom is het zo belangrijk dat je weet hoe zijn vader heet, en de vader van zijn moeder? Zou hij soms van adel zijn, of uit een beroemde familie komen? Pas als er namen worden genoemd als ‘Painted Black’ en ‘Dreamcatcher’ begint er bij de meeluisteraars langzaam iets te dagen.

5. “Hoe denk jij over dekens?”

Een slaapverwekkend onderwerp voor niet-paardenmensen, maar wie een paard heeft, weet: dit is een zwaar onderwerp dat je voorzichtig moet brengen bij nieuwe gesprekspartners. Over dekens zijn de meningen onder paardenmensen net zo verdeeld als over borstvoeding, voetbal en de vluchtelingenkwestie. Voordat je trots foto’s laat zien van je nieuwe 200-grams all-weather Rambo, is het slim om even te polsen aan welke kant van het dekendebat je nieuwe potentiële paardenvriend(in) staat.

6. “Hij heeft niets met paarden, dus…”

Het lievelingsonderwerp van alle paardenmensen: de niet-paardenmensen in hun directe omgeving. We raken er maar niet over uitgepraat. Weet je nog, die ene keer dat hij de verkeerde voet in de stijgbeugel zette en achterstevoren op het paard belandde? Of toen hij zo schrok toen je paard over hem heen brieste? Of toen hij de deken opdeed met de staartflap aan de voorkant? Ondertussen raakt het onderwerp van jullie gesprek een eindje verderop aan de praat met een ander paardenmensenslachtoffer. Gedeelde smart…

Naar een idee van Horse & Hound

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant