-

6 Beroepen in de paardenwereld waarbij je niet hoeft uit te mesten

Frank Sorge

Is het je droom om met paarden te werken, maar wil je sjouwen met kruiwagens graag als hobby voor in het weekend blijven beschouwen? Hier zijn zes beroepen die wel de lusten van het met paarden werken hebben, maar niet de lasten.

1. Fotograaf

Je gaat met je camera op pad van springconcours naar dressuurring, van pensionstal naar natuurgebied. Daar maak je de mooiste foto’s.

Vereisten: Naast een heleboel creativiteit en doorzettingsvermogen is het handig in het bezit te zijn van een goede camera. Ook onmisbaar: de bijbehorende kennis om meer met de camera te doen dan simpelweg op het knopje te drukken. Een cursus of vakopleiding is geen overbodige luxe.Voordelen: Het werk is ontzettend gevarieerd: je komt op allerlei indrukwekkende plaatsen, en zelfs als je fotoshoots op afspraak doet is elk paardenmodel weer anders. Verder kun je je eigen tijd indelen, zodat je onder ‘normale’ kantoortijden de hele rijbaan op stal voor jezelf hebt 😉

Nadelen: Het vergt hard werk en veel reclame maken voor jezelf om er je fulltime baan van te kunnen maken, want er is veel concurrentie. Daarnaast loop je ook het risico om langdurig in de regen, kou of brandende zon te staan terwijl je wacht op precies dat ene goede fotomoment.

2. Marketing

Van modieuze rijlaarzen en kruiwagens tot sportbrokken en zelfs individuele ruiters: jij weet alles aan het publiek te verkopen.

Vereisten: Voor dit werk moet je creatief en gemotiveerd zijn en goed kunnen communiceren. Daarnaast vragen veel werkgevers om een afgeronde marketingopleiding.

Voordelen: Het werk is afwisselend en laat je je creativiteit te gebruiken. Bovendien is dit dé kans om te mogen werken voor je favoriete kledingmerk, ruiter of webshop. Daar zijn -naast de eer- vaak ook extra voordelen aan verbonden: denk aan personeelskorting of toegang tot evenementen.

Nadelen: Je zit veel op kantoor en werkt vooral met cijfers en statistieken. Ten tijde van belangrijke campagnes kan de werkdruk erg hoog zijn en zul je af en toe moeten overwerken of in het weekend aan de slag moeten.

3. Boekhouding

Je beheert de geldzaken van maneges, pensionstallen, trainers, ruiters, enzovoort.

Vereisten: een interesse in paarden is vaker een pré dan een vereiste. Het belangrijkste is interesse in het bedrijf zelf: je bent in de eerste plaats een fanatieke boekhouder, en daarna pas een fanatiek paardenmens. Een opleiding of werkervaring in de financiële sector zijn vaak verplicht.

Voordelen: Als je houdt van rekenen en puzzelen, is dit je droombaan! Net als bij marketing krijg je de kans te werken voor je favoriete bedrijf of ruiter.

Nadelen: Ben je niet zo goed in wiskunde en wil je liever een baan waarbij je wat vaker een echt paard ziet, dan kun je beter even verder zoeken.

4. Recht

Onenigheid over een toppaard? Een juridisch conflict tussen een eigenaar en een stalhouder? Jij lost het op.

Vereisten: een goede opleiding in de rechten, doorzettingsvermogen, betrokkenheid en bereidheid om lange uren te maken.

Voordelen: Je kunt echt iets voor mensen betekenen. Het oplossen van een pittige zaak geeft je een kick.

Nadelen: Er is veel concurrentie, dus om succesvol te worden in dit vakgebied moet je in de eerste plaats jezelf bewijzen in de juridische wereld. Bovendien kunnen de emoties binnen een zaak erg hoog oplopen, dus je zult sterk in je schoenen moeten staan.

5. Vastgoed

Jij vindt de mooiste huizen met stallencomplexen, regelt vergunningen voor weides en rijbanen en helpt klanten aan een waar paardenparadijs.

Vereisten: Je bent representatief, kunt goed communiceren en schrijft vlot en foutloos.

Voordelen: Je komt op prachtige locaties. Is het niet heerlijk om rond te mogen kijken in luxe huizen en stallen zonder dat je ze hoeft te kopen?

Nadelen: Het werk is erg competitief. Bovendien werk je meer voor paardeneigenaren dan mét paarden.

6. Fysiotherapie

Een kreupel been, vastzittende rug of herstel na een verwonding? Met jouw therapie komen paarden er weer bovenop.

Vereisten: Je moet gemotiveerd zijn en in oplossingen kunnen denken. Een opleiding is vereist. Het helpt om zelf ervaring te hebben met paardrijden of paarden houden.

Voordelen: Je mag écht met paarden aan de slag. Bovendien geeft het werk veel voldoening: je kunt het verschil maken voor paarden en hun eigenaren.

Nadelen: Het werk kan fysiek zwaar zijn. Elk paard is anders, wat betekent dat niet iedere therapie voor elk paard even goed werkt en je op zoek moet gaan naar een andere oplossing.

Bron: Horse & Hound

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant