-

3 speciale hybride hoefdieren en paardachtigen

Zonkey Arnd Bronkhorst

Kruisingen tussen twee verschillende diersoorten leveren meestal de meest verrassende hybride dieren op. Wat betreft hybride hoefdieren en ook paardachtigen bestaan er drie levensechte varianten; het muildier of het muilpaard, de Zorse en de Zonkey.

1. Muildier of het muilpaard

Het muildier, oftewel het muilpaard genoemd, is een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie. Het muildier combineert daarmee de goede eigenschappen van een paard en ezel. Qua uiterlijk heeft een muilezel de romp van een paard, terwijl het de lange oren en de smalle harde hoeven van een ezel overgenomen heeft. Muildieren zijn vaak erg sterk en van karakter net zo koppig en standvastig als een ezel. Daarnaast is het dier door de gelijkenis met ezels vaak veel beter bestand tegen de hitte en droogte dan paarden. In warme landen is het muildier dan ook populair als lastdier.

Een muildier is net als een paard gewoon te berijden en kan zelfs uitkomen in verschillende disciplines van de paardensport. Zo zijn er zelfs muildieren die western getraind worden of die uitkomen in de dressuursport:

En? Heb je weleens van een muilezel gehoord. Dan is dat niet hetzelfde als een muildier of muilpaard, want een muilezel is een kruising tussen een ezelin met een paardenhengst.

2. De Zorse (of de Zony)

De Zorse is echt uniek, want dit is een kruising tussen een zebrahengst en een paardenmerrie. Heel soms kan er ook een Zorse ontstaan uit de kruising van een Zebra merrie en een paardenhengst. Het hybride dier dat dan ontstaat lijkt op een paard, maar heeft dezelfde strepen als een zebra in de vacht zitten. Een Zorse kan heel verschillend zijn qua formaat en kleur (je hebt ze ook in het bruin met donkere strepen). Hoe een Zorse eruitziet en hoe groot deze is, is namelijk geheel afhankelijk van de ouders. Afgeleide van de Zorse is de Zony, dat een kruising is tussen een zebra en een pony.

Hoewel de naam Zorse of Zony echt futuristisch aandoet, worden er al sinds de 19e eeuw hybride vormen van de zebra gefokt. Zo is het dus mogelijk dat Charles Darwin in zijn werken al verschillende hybride vormen van de zebra beschrijft. Een Zorse heeft wel echt altijd interventie van de mens nodig om te ontstaan. Er bestaan geen wilde Zorses of Zony’s. Dit heeft te maken met het feit dat wilde zebra’s van origine voorkomen op de Afrikaanse savanne en zeldzame wilde paarden-of ponyrassen van oorsprong voorkomen in Europa en Azië. De diersoorten ontmoeten elkaar in het wild niet en kunnen zich in het wild niet kruisen.

3. De Zonkey

Een Zonkey (in Nederland ook wel eens een zezel genoemd) is ook apart en heel zeldzaam. Normaal gesproken kruisen ezels en zebra’s niet met elkaar, maar als ze dat wel doen dan wordt er een Zonkey geboren. Dit hybride dier heeft de romp en de oren van een ezel. De gestreepte benen en de staart zijn juist van een zebra. Helaas is dit hybride dier wel onvruchtbaar, omdat het een chromosoom mist. Zelfstandig kan het dier dus niet voor nageslacht zorgen.

Een top 10 van allerlei andere hybride dieren is hier te bekijken.

Bron: Dier-en-natuur.infonu.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant