-

10 Redenen waarom een verzorgpaard geweldig is

Frank Sorge

Een verzorgpaard hebben is geweldig! Je kunt één of meerdere keren per week naar hem toe en je brengt samen veel tijd door. Je hebt niet de verplichting om iedere dag te gaan en bent dus extra blij als je hem weer ziet. Dankzij je verzorgpaard kun je volop genieten, zonder veel in te leveren wat betreft studie of andere bezigheden. En er is altijd iemand die precies snapt hoe geweldig ‘jullie’ paard is. Hier zijn tien redenen waarom het hebben van een verzorgpaard geweldig is.

1. Een verzorgpaard kun je perfect combineren met school of studie

Je kunt natuurlijk je huiswerk op stal proberen te maken, maar de kans dat je langer naar je paard kijkt dan naar je studieboek is groot. Met een verzorgpaard heb je genoeg tijd om én van je tijd op stal te genieten én thuis te studeren. Je hoeft namelijk niet iedere dag naar hem toe en hebt dus genoeg tijd over om ook op school goed te scoren.

2. Je leert veel van het hebben van een verzorgpaard

Op de manege zadel je op, rijd je je les en zadel je weer af. Als je geluk hebt, mag je ook poetsen. Maar meer dan dat hoef je vaak niet te doen, en dat is jammer. Je leert op deze manier namelijk helemaal niet zo veel over paarden! Want welk voer krijgt je paard eigenlijk? En wat doe je als hij een wondje heeft? En wat als het rijden even niet lukt, maar je moet het op dat moment zonder instructrice oplossen? Hoewel er altijd mensen zijn om je te helpen, draag jij de verantwoordelijkheid over je verzorgpaard. Dat betekent dat je op ‘jouw dag’ ervoor moet zorgen dat hij minstens zijn eten krijgt, op de wei staat, zijn stal uitgemest is en hij ook zijn dosis beweging en liefde heeft gekregen.

3. Je kunt meer dan alleen rijden

Het fijne aan een paard die één of meerdere dagen per week ‘van jou’ is, is dat je die dag zo veel tijd met hem kan doorbrengen als je zelf wilt. Je kunt bovendien ook zelf bepalen wat je samen gaat doen. Waar je in de manegeles hoogstens mocht kiezen welke dressuuroefening je wilde oefenen, kun je nu ook een sprongetje maken, grondwerk doen, longeren of vrijheidsdressuur oefenen. Een keertje spelen met een bal? Geen probleem. Zonder zadel springen? Prima. Een stukje wandelen aan de hand? Fijn!

5. Een verzorgpaard hebben kost weinig of geen geld

Misschien betaal je wel een bijdrage, of misschien niet. In ieder geval draag jij niet de financiële lasten van een paard. En dat kan erg fijn zijn als je zelf nog niet (full time) werkt. Zo kun je ook met weinig geld toch erg veel plezier hebben met een vertrouwd paard. Aan de andere kant hoeft de eigenaar niet altijd alles alleen te doen. Zo ben je allebei geholpen!

5. Een verzorgpaard heb je samen met iemand anders

Namelijk de eigenaar! En dat betekent dat er iemand is die précies snapt hoe geweldig ‘jullie’ paard is. Je vertelt elkaar hoe leuk hij hinnikt als je op stal komt of stuurt elkaar af en toe een foto. Je deelt de liefde voor dit paard met iemand anders en dat schept een band.

6. Een verzorgpaard mag je verwennen

Nou, af en toe dan 😉 Want zeg nou eerlijk, als jij er bent mag hij heus wel een extra appeltje…

7. Hij is blij je te zien

En jij bent blij om hem weer te zien. Jullie hebben elkaar namelijk weer een paar dagen moeten missen, dus als je er dan weer bent is het extra fijn. Uitgebreid poetsen, knuffelen, een mooie buitenrit of even goed aan het werk. Je geniet ervan, want het duurt weer even voor je weer naar hem mag!

8. Het hebben van een verzorgpaard is een goede opstap naar het hebben van een eigen paard

Je leert voor een groot deel wat erbij komt kijken als je een eigen paard hebt. Je leert veel over voeding, gezondheid, gedrag en ontwikkelt veel verantwoordelijkheidsgevoel. Je weet wat het is om de verplichting te hebben naar het paard toe te gaan en alle klusjes te doen. Je kunt daardoor veel beter inschatten wat het betekent om een eigen paard te hebben.

9. Je kunt een dagje extra, of als het echt nodig is een keer ruilen

Hoewel een verzorgpaard om vastigheid vraagt en niet iedere eigenaar even flexibel is, is het met een verzorgpaard soms wel mogelijk om een dagje extra te gaan of om een dag te ruilen. Heb je bijvoorbeeld een extra dagje vrij? Dan kun je een extra dagje naar je paardenvriend. Of heb je een belangrijke afspraak en kun je echt niet? Dan kun je wellicht een dagje ruilen.

10. Jullie worden dikke maatjes

Want jullie gaan van elkaar houden! Jullie zien elkaar regelmatig en kunnen een band opbouwen, maar zitten ook niet iedere dag met elkaar opgescheept. Jullie zijn elkaars welkome afwisseling van de rest van de week.

Weet jij nog meer goede redenen?

Bron: Bitmagazine

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant