Oren
Oren Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

10 paarden die je tegenkomt in je zoektocht naar een nieuwe

Fun Opvallend

De zoektocht naar een nieuw paard is niet alleen heel leuk, maar stiekem ook wel spannend. Hoeveel filmpjes je ook bekijkt en vragen je ook stelt: je weet nooit wat voor paard je aantreft bij de eerste proefrit. Deze tien paarden kom je vast en zeker tegen tijdens je zoektocht!

1. Het paard met gebruiksaanwijzing

‘Een lief paard, maar niet voor de onzekere ruiter’. Dat zinnetje ben je vast wel eens in een advertentie tegen gekomen. Het kan van alles betekenen: het paard is nog groen, heeft ‘ie af en toe een slechte dag of... het dier is ronduit gestoord. Durf je het aan om een kijkje te nemen, neem dan vooral iemand mee die goed op de hoogte is van jouw rijvaardigheid: bijvoorbeeld je instructeur.

Tip: Laat je niet te veel wijs maken door de advertentie. Jij kunt uiteindelijk zelf het allerbeste beoordelen of jij met het paard klikt.

2. Het paard boven budget

Op Facebook kom je de perfecte advertentie tegen: het paard is prachtig om te zien en voldoet precies aan al jouw eisen. Liefde op het eerste gezicht! Maar… wat is eigenlijk de vraagprijs? Dat staat er niet bij vermeld. Je stuurt een berichtje naar de verkoper, maar de prijs ter sprake komt moet je even slikken: dat zijn twee nulletjes te veel. Zucht! Niet getreurd: er is vast een paard te vinden binnen jouw budget!

3. Het lieve paard dat totaal niet aan je eisen voldoet

Soms is de wanhoop nabij en zou je het liefste al jouw eisen de deur uit gooien. Kijk nou naar die stoere Welsh-pony voor de kar. Waarom zou je nog een dressuurpaard willen? Misschien moet je jouw eisen gedurende de zoektocht een beetje bijstellen, maar ga in je wanhoop niet voor een ‘minder’ paard. Het zou zonde zijn als je dit paard na een jaar moet verkopen omdat het toch niet is wat je wil.

4. Het paard met het lastige baasje

Sommige baasjes willen hun paard eigenlijk liever niet verkopen. Je merkt dat waarschijnlijk al snel op: het paard mag écht alleen naar een geweldig huisje (is dat niet wat iedereen wil?), de advertentie verdwijnt plotseling van internet en wordt een paar dagen later toch weer online gezet en de verkoper geeft je een waslijst aan regels wanneer je op het paard klimt voor een proefritje.

Tip: Het is soms beter om dit paard aan je voorbij te laten gaan, dit bespaart je een hoop onzekerheid en frustratie. Het is heel naar wanneer je je op een paard verheugd en de verkoper op het laatste moment de verkoop toch ongedaan maakt.

5. Het gave paard met een gebrek

Soms vind je een heel gaaf paard, maar heeft het een (klein) gebrek zoals zomereczeem, een zwevend botfragmentje of een stalondeugd. Balen! Maak voor jezelf de afweging of dit gebrek jou en het paard in de weg staat. In sommige gevallen is zomereczeem goed te verlichten een goede deken en verdwijnen stalondeugden wanneer het paard lekker de hele dag de wei op mag. Vraag ook zeker advies aan de dierenarts, wanneer je twijfels over het gebrek groot zijn.

6. Het paard dat te mooi is om waar te zijn

Alles klopt aan dit paard: het uiterlijk, je voorkeuren én het dier valt binnen je budget. Maar toch bekruipt je een wantrouwig gevoel: waarom is dit paard zo perfect? Er moet bijna zeker iets mis zijn. Vraag altijd goed door en wees bedachtzaam bij het proefrijden. Hoe naar ook, soms spiegelt een verkoper het paard beter voor dan het is.

Tip: Je kunt ook zelf een beetje nazoek doen op internet. Via de KNHS kun je bijvoorbeeld de sportresultaten van het paard opvragen. Je krijgt dan precies te zien wanneer het paard is uitgebracht en met welke klassering. Zo kun je nagaan of het paard inderdaad in een handvol wedstrijden naar de Z is gevlogen, of dat er heel wat waardeloze proeven aan vooraf zijn gegaan.

7. Het geweldige paard dat wordt weggekaapt

Je hebt een leuk paard gevonden maar bij het proefrijden spreekt de verkoper de nare woorden: ‘er zijn nog meer gegadigden’. Logisch wanneer het een leuk paard is, maar laat jezelf er niet door in het nauw drijven. 

Neem de tijd om een goed beeld te vormen van het paard. Wees tegelijkertijd ook duidelijk naar de verkoper wanneer je het paard daadwerkelijk ziet zitten, niets is zo vervelend als dat jouw droompaard door een ander wordt weggekaapt!

8. Het paard in het buitenland

Waarom zou je alleen binnen de landsgrenzen zoeken naar jouw droompaard? Spanje is ‘the place to be’ voor een knappe PRE, stoere Cobs haal je uit Engeland en waarom zou je niet op zoek gaan naar een Fjord in Noorwegen? 

Het is zeker een goed idee om je horizon te verbreden, maar bedenk je wel dat het importeren van een paard een hoop extra kosten met zich meebrengt. Lees je daarom goed in en kijk of het je waard is om een deel van je budget voor deze transport- en importkosten te reserveren.

9. Het droompaard dat wordt afgekeurd

Je hebt het geweldige paard gevonden en besloten hem of haar te laten keuren. Dat is ontzettend spannend, omdat je sommige aandoeningen simpelweg aan de buitenkant niet ziet. Spreek met de verkoper af dat hij de kosten op zich neemt wanneer het paard wordt afgekeurd. 

Het zou zonde zijn als jouw budget op gaat aan het betalen van de keuringskosten van een afgekeurd paard.

Tip: Hoe ontzettend moeilijk het ook is, probeer jezelf niet te veel te verheugen op een goede uitkomst. Er bestaat helaas altijd een kans dat het paard wordt afgekeurd.

10. Het paard dat voor jou bestemd is!

Uiteindelijk, wanneer je al deze negen paarden in je zoektocht tegen bent gekomen is hij daar ineens: hét paard dat voor jou bestemd is! Je weet het vanaf de allereerste ontmoeting. 

De verkoper is vriendelijk, het paard is fantastisch, het keuringsrapport is uitmuntend: niets houd je meer tegen om ein-de-lijk die mooie toekomst tegemoet te gaan met jouw eigen droompaard!

Bron: Bit & Cap