-

10 dingen die paardenmensen denken nu de dagen weer korter en kouder worden

Arnd Bronkhorst

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt, de dagen worden korter en kouder. De eerste herfststorm hebben we al gehad en de verwarming mag weer aan. We realiseren ons dat de zomer nu echt voorbij is en we de herfst ingaan. Dit zijn 10 gedachten die wij paardenmensen hebben rond deze tijd van het jaar. Herken jij ze?

1. ‘Hè bah, nu moet ik weer in het donker naar stal’

In het weekend probeer je overdag te gaan, maar doordeweeks ontkom je er niet aan om in de avond of vroege ochtend je paard een bezoek te brengen. Dat betekent dat je weer in het donker op pad moet. Kleed je warm aan en zorg voor goede verlichting, of je nu op je fiets, paard of in de auto zit.

2. ‘Waar zijn mijn thermoboots gebleven?’

Maandenlang hebben ze ergens achterin je kast gelegen, je laarzen of jodphurs met extra dikke voering. Maar je kan ze weer opzoeken, want het koudevoetenseizoen doet zijn intrede! PS Mocht dit probleem bij jou nu echt hardnekkig zijn, probeer dan eens plastic zakjes over je sokken, in je schoenen. Krijg je ze ook makkelijker uit 😉

3. ‘Water, vocht, modder, overal!’

Op stal zijn je spullen al lastig schoon te houden, maar in de herfst en winter kun je het wel helemaal vergeten. Er liggen plassen op het erf, hooi wat buiten ligt wordt een vieze drab en er zit veel vocht in de lucht. Laat je spullen zo min mogelijk slingeren en berg ze als het even kan droog op.4. ‘Wat een prachtige kleuren overal!’

Het verkleuren van de bomen geeft een schitterend effect. Maak een buitenritje en geniet van de omgeving die zich geel, oranje en rood kleurt.

5. ‘Tijd voor een fotoshoot?’

Misschien matchen de kleuren van de herfst wel goed bij je bruine paard, of steekt je schimmel er juist wel mooi tegen af. De herfst is een prachtig seizoen om foto’s te maken van jou en je paard.

6. ‘Laagjes, laagjes, laagjes’

Paardrijden in de winter betekent dat je tijdens het rijden gevoelsmatig lichaamstemperaturen van -10 graden Celsius tot +40 graden Celsius bereikt. Het ene moment sta je rillend de drollen uit de wei te scheppen, het andere moment ben je in een verhitte galop beland met twee vesten en een jas aan je lijf.

7. ‘Herfststorm: heerlijk!’

Of je er nu van houdt om met je paard uit te waaien op het strand, of knus met hem binnen te staan als de druppels op het dak tikken, een (kleine) herfststorm kan ook best genieten zijn. De wind op je gezicht kan erg verfrissend zijn en binnen kun je gezellig de lampen aanzetten en een kop thee drinken. Het hoeft helemaal niet zo erg te zijn.

8. ‘Herfststorm: vreselijk!’

Binnen nog geen vijf seconden ben je nat tot op je thermo-onderbroek en je paard heeft bovendien ook geen droge dekens meer. Rijden is praktisch onmogelijk want de bomen zijn als grote roofdieren voor je paard. Bovendien hoor je door het slaan van de wind niet eens meer wat je zelf denkt.

9. ‘Even mijn handen warmen aan mijn paard’

Hoe lekker is het om je koude handen even onder het deken of tussen de dikke wintervacht van je paard te steken? Of hij er net zo blij mee is als dat jij bent, is maar de vraag…

10. ‘Wat doen we met die vacht?’

Geef je je paard een deken? Scheer je hem? En welk patroon dan? Of laat je je pony zijn superdikke wintervacht krijgen en heb jij straks een fluffy teddybeer?

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant