cropped-20190607_195801.jpg
cropped-20190607_195801.jpg

Werken met paarden op Cyprus

Nieuws

Georgia Bruno-Skipp is pas 25, maar samen met haar ouders is ze al heel vaak over landsgrenzen heen verhuisd. Nu woont ze op Cyprus. Ze werkt als instructrice op de Eagle Mountain Ranch. Ze geeft je vijf tips over hoe jij in het buitenland aan een (zomer)baan kunt komen en hoe je hierin succesvol kunt zijn.


Engeland, Spanje, Bulgarije en toen...


Georgia Bruno-Skipp: “Ik ben geboren in Engeland, maar toen ik drie jaar was verhuisde ik met mijn ouders naar Spanje toe. Daar zijn we tien jaar lang blijven wonen. Vervolgens verhuisden we naar Bulgarije, hier hebben we drie jaar gewoond. In 2015 besloten mijn ouders naar Cyprus te verhuizen.”


Spanje, Bulgarije en Cyprus als paardenlanden met elkaar vergeleken


“Ik was drie jaar toen ik begon met paardrijden. Dit was in Spanje, na onze verhuizing uit Engeland. De accommodatie daar was een renstal, maar je leerde er op de Engelse manier paardrijden. In Bulgarije had ik een Engelse buurvrouw en ze had drie paarden, waarmee ik haar hielp om deze fit te houden en genoeg beweging te geven. Elke week reed ik op ze en ik verzorgde ze volledig. Het voelde hierdoor net aan alsof ik mijn eigen paarden bezat. Het rijden en opleiden ging hier ook weer volgens de Engelse stijl, dus net als dat ik altijd al gewend was in Spanje.”


Het grootste verschil is het harnachement, want in Spanje werd er gereden met de mooie en comfortabele Vaquera zadels (ook gebruikt bij Working Equitation) terwijl in Bulgarije en Cyprus echt de klassieke Engelse stijl gehandhaafd wordt. Het hoofdstel en de zadels zijn hier dan ook Engels.”


De belangrijkste overeenkomst tussen de drie landen is de conditie van de paarden. Georgia: “De verzorging was in Spanje altijd optimaal. Ook in Bulgarije hadden de privépaarden het goed. Nu zie ik hetzelfde in Cyprus, want ook hier wordt er met heel veel liefde voor de paarden gezorgd.”


Een ranch vinden op Cyprus


Een verhuizing naar het buitenland is echt een nieuwe start en je moet alle faciliteiten weer opnieuw weten te vinden. Georgia legt uit: “Toen we naar Cyprus verhuisden, kon ik in het begin geen plek vinden waar ik kon paardrijden. Ik liet het paardrijden dus even voor wat het was en ging in een hotel achter de bar aan de slag. Toen ik die baan niet meer zag zitten, ging ik terug naar mijn passie; paarden!”


Ze vervolgt: “Online keek en zocht ik naar ranches, die mogelijk interesse hadden en die me ook een vergoeding voor mijn werkzaamheden zouden bieden. Uiteindelijk kwam ik in contact met de Eagle Mountain Ranch. Daar mocht ik de paarden bekijken en ik was gelijk al weg van Rumi. Om te zorgen dat ik op Rumi kon rijden, bood ik ze aan te helpen met de verzorging van de paarden. Ik werd dus eerst toch vrijwilliger. Vervolgens werd ik ook ingezet voor het begeleiden van enkele buitenritten. Dit ging zo goed, dat ze me hierna een fulltime en betaalde baan aanboden. Dat was een droom die uitkwam.”



Dagelijkse routine


Georgia licht toe: “Mijn dagindeling is best apart. Ik sta meestal om 7 uur op, eet een mueslireep en drink wat sap. Daarna laat ik mijn honden uit en spring in de auto om naar de ranch te gaan. Daar aangekomen zijn de paarden doorgaans al gevoerd, waardoor ik ze gelijk klaar kan maken voor de ochtendrit. Wat ik ook in de ochtend gelijk doe is de paardenpoep opruimen, die in de bak ligt waar we met bezoekers de rit starten. Dit zodat alles netjes opgeruimd is voordat de eersten arriveren. Verder begeleid ik vervolgens de ochtendrit.”


“Als de ochtendrit erop zit en de bezoekers weer naar hun hotel gebracht worden dan zorg ik voor de volledige verzorging van de paarden. Ik zadel ze dan af, haal de peeskappen eraf en ga ze afspuiten om ze verkoeling te bieden. Daarnaast doe ik ze een vliegenmasker op en doe ik hun vliegendeken om. De paarden gaan bij ons namelijk na de ochtendrit voor de rest van de dag de weide in.”


Ze vervolgt: “Op Cyprus kan het door de dag erg warm worden en op het heetst van de dag rijden we daarom normaliter geen ritten. Na de laatste klusjes op stal en het schoonmaken daarvan ligt het werk even stil. Ik ga dan tussendoor naar huis. Daar slaap ik even en lunch ik om vervolgens pas aan het eind van de middag weer terug te komen naar de ranch. Als ik daar ben dan herhaalt zich voor de ritten in de middag en avond eigenlijk dezelfde routine als ‘s ochtends. Met één verschil, want aan het einde van de dag help ik mijn collega ook met het voeren van alle 18 paarden van de ranch.”



Mogelijke ritten en de voorbereiding erop


De dagelijkse routine wisselt qua tijden vanwege de drie verschillende mogelijke buitenritten waar bezoekers voor kunnen kiezen. Die ritten zijn afgestemd op het niveau van de ruiters en amazones die langskomen. Eveneens wordt er qua tijden voor de avondritten rekening gehouden met de zonsondergang.


Georgia: “De kortste rit duurt 1,5 uur en wordt meestal door beginners gekozen. De route is rond de 5 tot 6 kilometer. De rit die 2 uur duurt wordt door zowel beginners als gevorderden gekozen. De route daarvan is 7 kilometer. De rit van 2,5 uur is langer en deze wordt vaak alleen door de gevorderden gekozen. Op elk van deze ritten is mijn voorbereiding hetzelfde, maar ik let altijd wel goed op de tijd en neem ruim de tijd om alle paarden klaar te maken voor een rit.”


“Omdat veiligheid het allerbelangrijkste is, zijn er caps, body protectoren en dichte stevige schoenen op de ranch aanwezig. Het komt namelijk weleens voor dat beginners op slippers of op sandalen aankomen. Als er bovendien meer dan 1 beginner meedoet aan een rit dan lopen we als begeleider naast de paarden en dan rijden we niet zelf. Dit maakt het de beginnende ruiters makkelijker en het stelt ze gerust. Voor ons waarborgt het de veiligheid.”


Uitzonderingen op de buitenritten


“Als onze trainer weg of ziek is dan neem ik zijn werkzaamheden over. Dat betekent dat ik dan de paarden beweging geef en ze train. Dit door ze te berijden, te longeren of door grondwerkoefeningen,” voegt Georgia toe.


Minnen & plussen


Werken in het buitenland heeft voordelen en nadelen. Om maar met die laatste te beginnen, geeft Georgia toe dat ze één ding mist, namelijk: “Het directe contact met mijn zus Rio en neefje Alfie, die niet op Cyprus wonen. Ik kan niet zomaar eventjes naar ze toe, waardoor ik de belangrijke momenten van zijn opgroeien mis.”


Maar, het is vooral heerlijk op Cyprus. Georgia: “Dat ik mijn dagen met paarden mag doorbrengen in de frisse buitenlucht en lekker in de zon dat voelt geweldig. Mijn werk voelt ook niet als werken. Ik besef heel goed hoeveel geluk ik heb dat ik op zo’n mooi eiland met paarden mag werken. Voor zover ik me kan herinneren waren paarden altijd al mijn doel en droom. Deze is hier dus uitgekomen.”


Plezier met de paarden op de Ranch

Vijf tips van Georgia


Wil jij net als Georgia voor een zomerbaan of vaste baan in het buitenland met paarden gaan werken? Lees dan haar volgende vijf tips:


1. Ervaring met paarden is altijd een bonus, maar geen must. Durf dus ook de stap te zetten als je minder ervaren bent of bijvoorbeeld denkt dat je het niet kan, omdat je nooit een eigen paard hebt gehad. Bij de Eagle Mountain Ranch leiden ze zelf namelijk ook hun toekomstige begeleiders op. Als je een ander land op het oog hebt, zoek dan vooraf goed uit of een interne opleiding op die locatie ook mogelijk is.

2. Wees flexibel met je dagelijkse schema. Flexibiliteit van jezelf (en je omgeving) zijn nodig, want als je werkt met paarden heb je geen 9 tot 5 baan. Je moet rekening houden met onregelmatige werktijden.


3. Wees vriendelijk en communiceer helder. Verdiep je in de buitenlandse taal die er met collega’s en met bezoekers gesproken gaat worden om jezelf ten alle tijden verstaanbaar te maken (je bent immers de leider/gids).


4. Wees heel klantgericht en zorg ervoor dat bezoekers niks aan service tekort komen. Geef elke bezoeker persoonlijke aandacht en biedt op de juiste momenten hulp aan. Dit maakt bezoekers blij en zet de accommodatie waarvoor je werkt in een positief daglicht.


5. Zet in op het ontwikkelen van een goed gevoel voor de verzorging van dieren (in dit geval uiteraard paarden). Stel dus het welzijn van de paarden voorop en vergroot je kennis hierover als je deze nog onvoldoende acht. Verdiep je verder ook in EHBO, zodat je ook de bezoekers direct kunt helpen als dat nodig is.



Papierwerk?


Zomaar spontaan aan de slag gaan in het buitenland mag niet. Georgia: “Voorkom problemen en zorg er vooraf voor dat je in jouw land al alle papieren en documenten op orde hebt. Solliciteer pas op buitenlandse functies wanneer al deze documenten en papieren ingevuld en geaccepteerd zijn.”


Via blogs en op de website van de Overheid kun je vinden wat je zoal moet regelen qua documenten en papierwerk.


Bron: bitmagazine.nl

20190601_194902
20190607_195801
20190819_193416
FB_IMG_1557825074786
20190819_193416
20190819_193416
IMG_20181108_163551_081
IMG_20190209_081959_693
IMG_20190525_124739_667
20190601_194902-1
IMG_20181108_163551_081