-

Transformatie: Sybrich fan ‘e Koai

Janet IJntema

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Sybrich, een achttienjarige Fries. Zij veranderde van fokmerrie naar een stralend sportpaard.

In 2006 kwam Janet IJntema een advertentie tegen op 2006-12-09 (Large)Marktplaats waarin een Friese fokmerrie werd aangeboden als bijrijdpaard. Sybrich fan ‘e Koai was toen een negenjarige merrie die drachtig was van haar zesde veulen. Ze had een hangbuik, weinig bespiering, een pittig karakter en last van zomereczeem. Helaas ging het mis en verloor ze in december 2006 haar veulen om onbekende redenen. Toen begon het bij Janet te kriebelen: “Wat als ze nou van mij was, dan hoeft ze geen veulens meer te krijgen…”

In februari 2007 kocht Janet de Friese merrie en ze ging fanatieker trainen om de merrie beter in vorm te krijgen. Ook begon ze de strijd tegen de zomereczeem, wat een lastig probleem blijft. Janet vertelt: “Ze staat onder een eczeemdeken, maar dit verhelpt nog niet alle problemen. Ik let ook goed op haar voeding. Ze mag niet in een vet weiland en krijgt weinig suikers en geen snoepjes of fruit meer. In het voor- en naseizoen krijgt ze een reinigingskuur om de afvalstoffen uit haar lijf te krijgen. Als ze wel veel jeuk heeft, was ik haar manen met zwavel-teer shampoo of als het iets onrustig is, smeer ik het in met Leovet biohuidolie.”

Foto: Daniëlle van Vliet

Foto: Daniëlle van Vliet

Janet’s eerste doel was dat Sybrich een tweede premie met ster behaalde op de keuring. “We zijn flink gaan trainen, maar helaas zagen de keuringsmeesters het anders en gingen we zonder premie huiswaarts. Vreselijk verdrietig en teleurgesteld, riep ik: Geen ster, dan maar sport!”. Een sportpredicaat krijgen Friezen als ze Z1+5 zijn. Sommige mensen raadden af dat Janet wedstrijden wilde rijden met Sybrich en het sportpredicaat wilde behalen. “De merrie is al oud en leert het toch niet meer”, werd geroepen. Gelukkig steunden instructeurs Jenny Veenstra en Marc-Peter Spahn haar. Janet bleef in haar paard geloven en de combinatie startte in april 2010 hun eerste B wedstrijd, beide nog2009-06-26 (Large) zonder wedstrijdervaring. Inmiddels is het vijf jaar later en hebben ze net hun ZZ-Licht debuut gemaakt. “Maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot”, vertelt Janet. “Zeker de overgang van de L2 naar de M1, zonder zweep, was dramatisch. Ze deed het gewoon niet meer voor me en de proeven leken wel een kwartier te duren. Het duurde maanden, maar we hebben het opgelost door heel consequent te zijn en reactie te eisen op de lichtste beenhulp.”

Foto: Femmy Terpstra

Janet kwam erachter dat de slokdarm van Sybrich niet goed functioneert. De laatste 30 centimeter van haar slokdarm is verwijd en werkt hierdoor niet meer, deze afwijking heet megaoesophagus. “Ze heeft nu een nog verder aangepast voedingsbeleid, wat betekent dat ze alleen nog grof hooi uit een slowfeeder mag eten. Door de slowfeeder kan ze gedurende de hele dag constant kleine hoeveelheden hooi eten zonder nadelige gevolgen in de slokdarm. Haar brokken worden geweekt en ik voeg hier omega-olie aan toe. Ze staat het hele jaar door overdag op het weiland met kort gras, zo kan ze veel bewegen wat de normale werking van de spijsvertering positief beïnvloedt.” Na deze periode volgde nog een grote blessure waardoor de combinatie bijna een half jaar uit de running was. “Het liep dus zeker niet zonder problemen, maar na deze heftige periodes had ik ineens een heel ander paard onder me. Ze was vrolijk, actief, loperig zelfs. Instappen werd ingalopperen, omdat ze anders niet te houden was.”

Sybrich, die nu achttien jaar is, vindt het werk prachtig. Het enige waaraan je kan merken dat ze ouder is, zijn de grijze haren op haar hoofd. Ze is eigenlijk nog topfit. Tijdens het rijden denkt de merrie heel erg vooruit. “Sinds we de wissels geleerd hebben, doet ze deze op ieder moment. Ze bedenkt haar eigen oefeningen, zoals galop op de plek en wissels om de pas in de pirouette.”

Eigenlijk was het doel van Janet om het sportpredicaat te behalen, maar dit heeft ze behaald. “Mijn 2015-01-24-2 (Large)grootste doel is nu vooral om een gezond paard te hebben. Zolang ze gezond blijft, zou ik graag verder met haar komen in de dressuur. Ik hoop dit jaar de punten te hebben voor het ZZ-Zwaar en subtop te mogen starten. The sky is the limit! Ik ben heel trots op mijn Friese dame die nu in haar tweede jeugd dit allemaal voor elkaar bokst. Het kostte veel tijd en management om haar zo te krijgen, maar daar hebben we ook veel baat van.”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant