Transformatie Limited Edition
Transformatie Limited Edition

Transformatie: Limited Edition

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Limited Edition, een tienjarige KWPN-ruin. Hij veranderde van een ongespierd paard naar een echte bodybuilder!


In 2008 werd Lotte Klumper achttien jaar oud en ging ze op zoek naar een dressuurgefokt paard. Ze ging kijken bij een fokker bij haar in de buurt en hier werd een grote groep driejarige ruinen aan haar voorgesteld. Er was een paard die haar opviel vanwege zijn beweging, dit was Limited Edition. Lotte vertelt: “Ik koos hem vanwege zijn uiterlijk, kleur, afstamming en goede bewegingen. Zijn afstamming is Solos Carex x Mantovani. Hij was op dat moment nog niet zadelmak, maar dit werd geregeld door de fokker voordat ik hem kocht. Toen hij zadelmak was, kwam hij twee weken bij mij op proef. Na een week op proef wist ik het wel, dit werd mijn paard!” In mei 2008 werd Limited Edition het paard van Lotte.

Na aankoop begon Lotte rustig met het rijden van Limited Edition. “In het begin reed ik hem ongeveer twee tot drie keer per week. Na twee maanden reden we onze eerste groepsles bij de rijvereniging mee. Limited Edition pakte alles heel snel op en in september, toen hij een half jaar onder het zadel was, reden we onze eerste onderlinge wedstrijd mee.” In januari startte de combinatie hun eerste officiële wedstrijd, maar het rijden ging niet zonder slag of stoot. “Limited Edition raakte op vreemde locaties snel gestrest als hij iets eng vond en dit kon voor gevaarlijke situaties zorgen. Hij keerde in zichzelf, raakte in paniek en probeerde te vluchten. Om dit probleem op te lossen ben ik op zoek gegaan naar een instructeur die mij hiermee kon helpen. Ook ben ik hem veel minder krachtvoer gaan voeren en dit had veel effect! Door de instructeur kreeg ik meer vertrouwen in hoe en op welk moment ik moest ingrijpen op het gedrag van Limited Edition.”

Tegenwoordig komt het gestreste gedrag van de ruin bijna niet meer voor. Hij werkt onder het zadel erg hard, maar laat het wel merken als hij iets moeilijk vindt. De combinatie heeft alle klasses doorlopen en start nu succesvol in de Z1-dressuur. Ze rijden iedere week mee in de verenigingsles en krijgen twee keer per maand privéles. In totaal wordt Limited Edition ongeveer vijf tot zes keer per week gereden. “We rijden niet alleen dressuur, maar maken soms ook een sprongetje. Vorig jaar hebben we meegedaan aan een oefencross en we maken soms een buitenritje.” Naast deze beweging onder het zadel, krijgt Limited Edition ook dagelijks weidegang. Hij krijgt hierbij een klein handje muesli, magnesium en veel ruwvoer gevoerd.

Lotte hoopt zo ver mogelijk te komen in de dressuursport. “Het lijkt me erg leuk om in de subtop te rijden en ik denk dat Limited Edition hier ook potentie voor heeft!”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

Mei 2008 (2) (Large)
Mei 2008
Najaar 2008
2012 (Large)
April 2015 (Large)